Japon Deprem Uzmanından İstanbul ve 32 İlde Deprem Uyarısı

Japon Deprem Uzmanından İstanbul ve 32 İlde Deprem Uyarısı
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, TV100'de katıldığı canlı yayında, İstanbul ve Türkiye genelinde olası büyük depremler hakkında uyarılarda bulundu.

Moriwaki, İstanbul’un riskli ilçelerini ve deprem beklediği 32 ili tek tek açıklayarak Türkiye'nin acil önlemler alması gerektiğini vurguladı.

32 İlde Özel Uyarı

Moriwaki, özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda büyük depremlerin meydana geleceğini belirterek, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın enerjisini boşaltmaya başlamasıyla batıdaki fay hatlarının tetiklendiğini ifade etti. Bu durumun, Adana’da yaşanan depremin sebebi olarak değerlendirilebileceğini ve Akdeniz bölgesinde depremlerin artmasına yol açacağını belirtti. Moriwaki, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt illerinde yaşayan vatandaşların ekstra önlemler alması gerektiğini belirtti.

İstanbul İçin Özel Uyarı

İstanbul’daki riskli bölgeler hakkında da konuşan Moriwaki, özellikle Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Yeşilköy gibi bölgelerin yumuşak zemine sahip olduğunu, bu nedenle bu alanlarda ciddi riskler bulunduğunu ifade etti. Ancak, zeminde gerekli iyileştirmeler yapıldıktan sonra bina inşaatının riskleri azaltabileceğini belirtti. Avrupa ve Anadolu yakalarında sağlam zemine sahip bölgelerde ise hasarın daha az olacağını söyledi. Moriwaki, 1999 depreminde Avcılar’da yaşanan yıkımların, bölgedeki yumuşak zeminden kaynaklandığını hatırlattı.