Memur ve Emekli Ocak'ta Ne Kadar Zam Alacak? Uzman Hesapladı!

Memur ve Emekli Ocak'ta Ne Kadar Zam Alacak? Uzman Hesapladı!
Merkez Bankası, yılın üçüncü enflasyon raporunu yayımlayarak yıl sonu enflasyon hedefini %8 olarak belirledi. Bu hedef doğrultusunda, Ocak ayında memur ve emeklilere yapılacak zam oranları ne olacak? 2025'te emekli maaşları ve memur maaşları ne kadar arta

Merkez Bankası'nın raporunda yıl sonu enflasyon tahmini %34 ile %42 arasında, orta nokta olarak ise %38 olarak belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise yılın ilk 7 ayında enflasyon oranını %28,76 olarak açıkladı.

Memur Maaş Zammı

Temmuz ayında memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına %19,31 oranında bir zam yapıldı. Bu artışın %10'u toplu sözleşme zammından kaynaklanıyor. Habertürk'ten sosyal güvenlik uzmanı Ahmet Kıvanç'ın hesaplamalarına göre, yıl sonu enflasyonunun Merkez Bankası'nın tahmin aralığında kalması durumunda, Ocak ayında memur ve emekli memur maaşlarına yapılacak zam oranları şu şekilde olabilir:

  • Eğer Temmuz-Aralık dönemindeki enflasyon %10'u aşarsa, memurlara bu fark ödenecek ve ardından 2025 yılı için toplu sözleşme zammı eklenecek.
  • Yıl sonu enflasyonu %34 olarak gerçekleşirse, Temmuz-Aralık dönemindeki enflasyon %10'un altında kalacağından, memurlara sadece %6'lık toplu sözleşme zammı yapılacak. Yıllık enflasyon %37,3'ün altında kalırsa, Ocak ayında memur maaşlarına yapılacak zam oranı %6 ile sınırlı olacak.
  • Yıl sonu enflasyonu %38 olursa, hem enflasyon farkı hem de toplu sözleşme zammıyla birlikte memur maaşlarına toplamda %6,62 oranında bir artış yapılacak.
  • Yıl sonu enflasyonu %42 olarak gerçekleşirse, Ocak ayında memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına %9,71 oranında bir zam uygulanacak.

İşçi ve SGK Emeklisi Maaş Zammı

Merkez Bankası'nın tahminlerine göre, Ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yapılacak zam oranları ise şu şekilde olacak:

  • Yıl sonu enflasyonu %34 olduğunda, maaş zammı %7,43 olacak.
  • Yıl sonu enflasyonu %38 olduğunda, maaş zammı %10,64 olacak.
  • Yıl sonu enflasyonu %42 olduğunda, maaş zammı %13,85 olacak.