2025 Ocak Ayında Memur ve Emeklilere Ne Kadar Zam Yapılacak?

2025 Ocak Ayında Memur ve Emeklilere Ne Kadar Zam Yapılacak?
Merkez Bankası'nın dün yayımladığı piyasa katılımcıları anketi, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 43,14 olarak belirledi. Bu yeni tahmin, memur ve emekli maaş zamlarında hesaplamaların yeniden yapılmasına yol açtı.

Peki, ocak ayında memur ve emeklilere ne kadar zam yapılacak? En düşük emekli maaşı ne olacak? İşte Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine dayanan zam hesaplamaları...

Merkez Bankası, eylül ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketini açıkladı. 64 katılımcının yer aldığı anket, reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluştu. Anket sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,31’den yüzde 43,14’e düştü. Bu oran, memur ve emekli maaş artışlarına dair önemli bir gösterge sundu.

Memur ve Emekli Zamları Nasıl Belirleniyor?

Memur ve emekli maaşları, enflasyon oranına göre belirleniyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için 6 aylık enflasyon verileri dikkate alınıyor, memur ve memur emeklilerine ise toplu sözleşme gereği yüzde 6 zam uygulanıyor. Bu zamma enflasyon farkı da ekleniyor.

Temmuz Ayında Memur ve Emeklilere Ne Kadar Zam Yapıldı?

Temmuz ayında yapılan zamlarla SSK ve BAĞ-KUR emeklileri yüzde 27,73, memurlar ise yüzde 19,31 oranında maaş artışı aldı. Temmuz'da en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye çıkarıldı.

Ocak Ayında Ne Kadar Zam Yapılacak?

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmininin gerçekleşmesi halinde, 2024’ün ikinci yarısındaki enflasyon oranı yüzde 14,76 olacak. Buna göre, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri refah payı eklenmediği takdirde yüzde 14,76 oranında zam alacaklar.

Memur ve memur emeklilerine ise yüzde 4,33 enflasyon farkı eklenecek ve toplam zam oranı yüzde 10,59 olacak.

En Düşük Emekli Maaşı Kaç Lira Olacak?

En düşük emekli maaşı için kök maaş uygulaması nedeniyle ek bir zam yapılması gündemde. Ankara'daki kulislerde en düşük emekli maaşının 14-15 bin TL seviyesine çıkarılabileceği konuşuluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum