TÜİK Kritik Veriyi Açıkladı: Memur ve Emeklilerin Zam Senaryosu Belli Oldu

TÜİK Kritik Veriyi Açıkladı: Memur ve Emeklilerin Zam Senaryosu Belli Oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre, 2024 yılının ilk altı aylık enflasyonu yüzde 24,73 olarak hesaplandı. Bu veriler, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını da belirledi.

Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme gereği yüzde 19,31 oranında zam aldı. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına ise altı aylık enflasyon farkı olan yüzde 24,73 oranında artış yansıtıldı. Milyonlarca memur ve emekli, Ocak 2025’te yapılacak zam oranını merakla bekliyor.

Merkez Bankası'nın Yıl Sonu Enflasyon Tahmini

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın açıkladığı üçüncü enflasyon raporunda, yıl sonu enflasyonu yüzde 34 ile yüzde 42 aralığında, orta nokta olarak ise yüzde 38 olarak öngörülüyor. Karahan, yılın geri kalanında enflasyonun istikrarlı bir şekilde düşeceğini ifade etti.

Temmuz ayı itibarıyla 7 aylık enflasyon yüzde 28,76 olarak açıklandı. Temmuz – Aralık dönemindeki enflasyon yüzde 10’u aşarsa, memurlara bu fark yansıtılacak ve 2025 yılı için toplu sözleşme ile belirlenmiş olan zam oranı ilave edilecek.

Zam Oranı Yüzde 6'da Kalabilir

Yıl sonu enflasyonu yüzde 34 çıkarsa, Temmuz – Aralık dönemi enflasyonu yüzde 10’un altında kalacağından, memur maaşlarına yalnızca yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Yıllık enflasyon yüzde 37,3’ün altında kalırsa, Ocak ayında memur maaşlarına yapılacak zam oranı yüzde 6'da sınırlı kalabilir.

Eğer enflasyon yüzde 38 olursa, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammıyla birlikte toplamda yüzde 6,62 oranında zam yapılacak.

SSK ve Bağ-Kur Emeklileri İçin Zam Oranları

Merkez Bankası’nın tahminlerine göre, yıl sonu enflasyonu yüzde 42 olarak gerçekleşirse, Ocak 2025'te memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 9,71 oranında zam yapılacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri içinse yıl sonu enflasyonu yüzde 34 olursa maaş zammı yüzde 7,43; enflasyon yüzde 38 olursa maaş zammı yüzde 10,64; enflasyon yüzde 42 olursa maaş zammı yüzde 13,85 olacak. Bu tahminler, milyonlarca emeklinin yeni yılda ne kadar zam alacağını belirleyecek.