1 Milyon TL konut kredisi faizleri kuş oldu uçtu! Aylık taksitler asgari ücretin neredeyse iki katı!

1 Milyon TL konut kredisi faizleri kuş oldu uçtu! Aylık taksitler asgari ücretin neredeyse iki katı!
Orta ve dar gelirli ailelerin ev alma hayali iyice zorlaştı. Konut kredisi faizleri değişti, taksitler ve faizler can yakacak düzeye geldi. Alınan 1 milyon liralık bir kredinin geri ödemesi kat ve kat arttı. İşte 1 milyon konut kredisinin geri ödemesi ...

Konut kredisi faizleri uçtu, hesap şaştı. Ancak vatandaşlar yine de 'En uygun konut kredisi veren bankalar' hangisi olduğunu araştırıyor? Ev almak isteyenler konut kredilerini araştırırken, aylık taksitler ve geri ödeme oranları ev sahibi olmayı hayal haline getirdi. En düşük faiz oranında taksit ödemeleri neredeyse iki asgari ücreti buldu. Toplam geri ödeme ise dudak uçuklattı.

Konut kredilerinde geri ödeme tutarı ortalama olarak, krediyi 5’e katlıyor. Öyle ki 120 ay vadeli olarak çekilen aylık yüzde 4.29 faizli 1 milyon liralık konut kredisinin geri ödemesi ortalama 5 milyon 193 bin lirayı aşıyor. Aylık taksit tutarı ise ortalama 43 bin 179 lirayı buluyor.

EN DÜŞÜK KREDİNİN AYLIK TAKSİDİ 31 BİN 352 LİRA OLDU

Piyasada en düşük yüzde 3.5 aylık faiz oranı ile kullanılacak 1 milyon liralık konut kredisinin aylık taksidi ise 31 bin 352 TL oldu. Bu kredinin toplam geri ödemesi ise 3 milyon 781 bin TL’yi aşıyor. Söz konusu kredi ise ilgili banka tarafından "ilk evim konut kredisi" olarak adlandırılıyor.

Bu kredinin ev alacak kişinin şartlarına uygun olmaması halinde yine en düşük faiz oranı ile çekilen bir başka kredinin aylık ödemesi de 32 bin 187 lirayı buluyor. Bu kapsamda 120 ay vadeli çekilen, aylık yüzde 3.14 faiz oranı ile kullanılacak kredinin toplam geri ödemesi ise 3 milyon 822 bin lirayı aşıyor.

Sözcü'nün haberine göre; dar ve orta gelirliler için kredi ile konut almak artık çok zor. Bankalarda ortalama 1 milyon liralık konut kredisine 12 ay vade ile ödenecek aylık taksit tutarı 69 bin 921 liraya kadar çıkıyor. Aylık faizi yüzde 6.99’a ulaşan söz konusu konut kredisinin toplam geri ödemesi ise 8 milyon 401 bin lirayı aşıyor.

Bu kredide toplam faiz oranı da 7 milyon 390 bin 527 lirayı buluyor. Böylece söz konusu konut kredisinin aylık taksit tutarı 17 bin 2 liralık asgari ücretin 4 katını aşıyor.

gerçek gündem

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum