MTA Diri Fay Haritası Güncellendi: 45 İl ve 110 İlçe İçin Acil Deprem Uyarısı

MTA Diri Fay Haritası Güncellendi: 45 İl ve 110 İlçe İçin Acil Deprem Uyarısı
Türkiye'nin diri fay deprem haritası güncellendi. Yeni haritaya göre, aktif fay hattında yer alan 45 il ve 110 ilçe için deprem uyarısı yapıldı. İşte şiddetli deprem riski taşıyan iller ve ilçeler!

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) önemli bir açıklama yaparak Türkiye'nin diri fay deprem haritasını güncelledi ve uyarıda bulundu. İşte deprem riski yüksek olan il ve ilçeler!

Büyük Deprem Beklenen 45 İl ve 110 İlçe

MTA'nın yenilenen diri fay hattı haritasına göre, 45 il ve 110 ilçede deprem riski bulunuyor. İşte diri fay hattında yer alan şehirler:

  • Doğu Anadolu Fayı: Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş ve Erzincan'dan başlayarak Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde sona eriyor.

  • Kuzey Anadolu Fay Hattı: Saros Körfezi'nden başlayıp, Aras Vadisi'ne kadar uzanıyor. Bu kuşak, Gelibolu, Marmara Denizi'nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçiyor. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik de bu kuşak içinde yer alıyor.

  • Batı Anadolu Fay Hattı: Ege Bölgesi'ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovalarını kapsıyor. Fay hatları Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'i etkiliyor.

Fay Hatlarının Risk Düzeyleri

MTA'nın güncel diri fay haritasına göre, Türkiye genelinde üç ana risk kategorisi bulunuyor:

  • Birinci Derece Riskli Bölgeler: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt. Bu bölgelerde aktif fay hatları doğrudan kent merkezlerinden geçiyor.

  • İkinci Derece Riskli Bölgeler: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya ve Ağrı.

  • Üçüncü Derece Riskli Bölgeler: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

En Az Riskli Bölgeler

Türkiye'nin en az riskli bölgeleri arasında Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman bulunuyor. Bu bölgeler, deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.