Yeni torba yasada neler var? İşte torba kanun teklifinde dikkat çeken düzenlemeler...

Yeni torba yasada neler var? İşte torba kanun teklifinde dikkat çeken düzenlemeler...
Yeni çıkan Torba yasa neleri kapsıyor? AK Parti'nin TBMM Başkanlığına sunduğu torba yasa teklifi 2024 yılında neler getiriyor? Henüz Resmi Gazetede yayımlanmayan Torba yasa teklifinde dikkat çeken düzenlemeler uzman isim tarafından tek tek analiz edildi..

18.7.2024 gün ve 7521 Sayılı yeni torba yasada neler var? Torba yasadan kimler nasıl yararlanacak? Torba kanun teklifi maddeleri neler? Torba yasa 2024 konusunda bilinmesi gerekenler Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen tarafından kaleme alındı. İşte madde madde düzenlemenin tüm detayları...

18.7.2024 gün ve 7521 Sayılı BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN’UN ANALİTİK ÖZETİ

(Kanun henüz R.G. yayınlanmamıştır.)

Mahmut ESEN

RESMİ TAŞITLAR ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞINCA SATILACAK

1-237 sayılı Taşıt Kanununa taşıtların tasfiye edilmelerine ilişkin özel bir kural eklenmiştir. Buna göre mahalli idarelerin dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca tasfiye edilecek veya bu bağlamda ÇŞİD Bakanlığına devredilecek taşıtlar ve iş makinaları ÖİB aracılığıyla Devlet İhale Kanunu ve Özelleştirme Uy. Hk. Kanun hükümlerine uyulmadan satışı yapılacak ve bedelleri ilgili kamu idarelerinin hesaplarına yatırılacaktır.

2- Doğrudan)Yabancı yatırımcılar tarafından düzenlenen sözleşmeler de Damga V. Kapsamına alınmıştır.

3- 40 üniversite için 6115 adet öğretim elemanı kadrosu ihdas edilmiştir. (2.000 kadro tek başına Sağlık Bilimleri Üniversitesine verilmiştir.)

4- Kamu İhale Kanununda bazı düzenlemeler yapılmış, bu bağlamda AYM iptal kararına karşın BOTAŞ’ın her türlü doğal gaz alımlarının istisna hükümlerine göre yapılacağına ilişkin aynı hüküm tekrar kabul edilmiş, doğal gaz satın alma ilkelerinin CB tarafından belirleneceği, BOTAŞ/ TMO alımlarındaki istisnalara ilişkin usul ve esasları ilgili kuruluşlar tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle belirleneceği kabul edilmiştir.

5- Türkiye Varlık Fonu A.Ş. devlet iç borçlanma senetleri çıkarabilecektir.

6- Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanuna tasarruf önlemlerine aykırı iş ve işlemlerde disiplin hükümlerinin uygulanacağı ve sonucun CB bildirileceği kuralı eklenmiştir.

YILLARDIR SÜREGELEN UYGULAMA DEĞİŞTİ. (İKTİDAR TASARRUF ÖNLEMLERİNDE GÖREV / YETKİ VERDİĞİ VALİLERE BİLE GÜVENMİYOR.)

7- İl Özel İdaresi Kanunundaki bakanlıkların yatırım ve diğer hizmetlerini bu işler için ayrılış ödeneklerini il özel idaresine aktarma suretiyle yapabilecekleri şeklindeki kuralda değişikliğe gidilmiş, ödemelerin hakedişler karşılığı ilgili kurum/kuruluş bütçesinden yapılması kabul edilmiştir. Henüz kullanılmamış ödeneklerde ilgili idareye iade edilecektir.

8-Daha önce gerçekleştirilmiş olan Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatı Defterdarlığın; Gelir İdaresi Başkanlığına bağlanması (muhasebeci kökenlilerden alınması) sonucu olarak; mal müdürlerini, Defterdar yardımcılarını da kapsayan bazı ek düzenlemeler yapılmış, Defterdarların ek göstergeleri yükseltilmiştir.

9- Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenilmesi Hk. Kanunda şüpheli işlemlerin bildirilmesi konusunda avukatlara yükümlülük getiren ve AYM tarafından iptal edilmiş olan hüküm bazı sınırlamalarla yeniden kabul edilmiştir. Ayrıca Kanuna göre verilecek idari para cezaları için idari yargı yoluna başvurulabileceği açıklanmıştır.

10-6/2/2023 tarihinde vuku bulan depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen illerde, 30.6.2027 tarihine kadar, vergi gelirlerinden alınacak belediye paylarının hesabında 2023 yılı Ocak ayı nüfus verileri/ yüksel olması halinde güncel veriler baz alınacaktır.

11-Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hk. Kanunda ek/değişiklikler yapılmış; bu bağlamda Hazine ve Maliye Bakanı yerine Strateji Bütçe Başkanı (SBB) yetkilendirilmiş, SBB’nin her türlü bilgi ve belgelerden veri oluşturması, Hazine ve Bakanlığındaki kayıt ve veri sisteminin SBB aktarılması vb. Konular düzenlenmiştir.

12- Memur ve diğer kamu görevlilerine ödenecek yönetim/denetim kurulu vb. ücretleri konusu yeniden düzenlenmiş, sadece bir görev için ücret ödeneceği, ücret tutarının net 98 bin TL geçmeyeceği kuralı kabul edilmiştir.

Etiketler :