'Toplu sözleşme masasında kadına yer yok'

'Toplu sözleşme masasında kadına yer yok'
KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, hükümete karşı sadece Memur Sen’in temsil hakkına sahip olduğu toplu sözleşmede kadın temsil yetersizliğini söyledi

KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik ve Eğitim Sen MYK Üyesi Arzunur Şimşek, Yenigün TV’de Alper Temiz’in hazırlayıp sunduğu Gündem Özel programına konuk oldu. 

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayınız
 

Toplu sözleşme süreciyle ilgili görüşlerini paylaşan Mehmet Bozgeyik, Türkiye’de ILO’nun 98 ve 87 sayılı sözleşmelerine aykırı bir toplu sözleşme düzeneği olduğunu belirterek, “Grevle tanımlanmamış bir toplu sözleşme söz konusu. 6 milyon, aileleriyle birlikte 20 milyonu ilgilendiren bir sözleşme söz konusu ancak temsil açısından sorunlar var. Masada işveren heyeti çoğunlukta. Böyle bir kitleyi temsilen müzakerelerin sadece Memur-Sen’le yürütülmesi antidemokratik bir uygulama. ILO bu konuyla ilgili başından beri Çalışma Bakanlığını uyarıyor ancak bir değişiklik olmuyor. Kadınlara yönelik şiddet ve mobbinge karşı herhangi bir gelişme yok. Kamu çalışanlarının yüzde 50’si kadın ama talepleri görülmüyor.

    WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ
 

1 Ağustos’taki toplu sözleşme sürecine bakınca eş genel başkan dışında masada hiç kadın yoktu. Kadın emekçilerinin sorunlarının ayrı bir masada kadın yöneticilerle sendikada kadınların oluşturacağı heyetle görüşülmesi gerekiyor. 1 Ağustos’taki görüşmelerde İstanbul Sözleşmesi’ne dönülmesi talebi iletildi ancak Memur ve Kamu Sen temsilcileri ile Çalışma Bakanı kabul edilemez olduğunu söyleyerek, “Burası diğer taleplerin görüşüleceği yer değil’ dediler. Sadece ekonomik talepler görüşüldü” diye konuştu.

gazeteyenigun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum