Öğretmenlerin yüzde 79’u maaşları ile geçinemiyor: Yüzde 54'ü ek işlerde çalışıyor

Öğretmenlerin yüzde 79’u maaşları ile geçinemiyor: Yüzde 54'ü ek işlerde çalışıyor
Anadolu Eğitim Sendikası (AES) tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle yapılan anket çalışmasında öğretmenlerin yüzde 79’unun maaşları ile geçinemedikleri ve yüzde 54,57’sinin ek işlerde çalıştığı ortaya çıktı.

24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında Anadolu Eğitim Sendikası (AES) tarafından gerçekleştirilen ankete 5 bin 491 öğretmen katıldı. Ankete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan Mehmet Alper Öğretici, öğretmenlere göstermelik değil, gerçekten değer verilmelmesi gerektiğini söyledi.

Ankette alınan maaşlara ilişkin olarak maaşınız ailenizi geçindirmeye yetiyor mu sorusuna yüzde 79 oranında yetmiyor cevabı verilirken, öğretmenlerin geçim derdine karşı yüzde 54,57’sinin ek işlerde çalıştığı ifade edildi.

MAAŞININ YÜZDE 25 İLE 50’SİNİ KİRAYA VEREN ÖĞRETMEN ORANI YÜZDE 43,1

Gerçekleştirilen ankette, öğretmenlerin yüzde 34,6’sının kirada oturduğu belirtilirken, kiraların yükselmesine de dikkat çekildi. Kirada oturan öğretmenlerin yüzde 17,9’u maaşının yarısını kiraya ödediğini belirtirken maaşının yüzde 25 ile 50 arasında bir oranını kiraya ödeyen öğretmenlerin oranının ise yüzde 43,1 olduğu kaydedildi. Evi kendine ait olan öğretmenlerin ise yüzde 36,4’ü evinin taksit ödemelerinin devam ettiğini belirtti.

Öğretmenlerin 24 Kasım için beklentilerinin maaş ikramiyesi olduğu belirtilen ankette, öğretmenlerin yüzde 98,4’ü Öğretmenler Günü vesilesiyle bir maaş ikramiye verilmesinin en çok mutlu edecek hediye olduğuna dikkat çekildi.

“ÖĞRETMENLERİMİZİN SESİNE KULAK VERİLMELİDİR”

Öğretmenlere ilişkin gerçekleştirilen anket sonuçlarını değerlendiren AES Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, gerçekleştirilen anket sonuçlarının dikkate alınması gerektiğine dikkat çekerek, “Öğretmenlerimiz ailelerinin geçimini sağlayamıyor ve ülkedeki lisans mezunları arasında neredeyse en düşük ücreti alıyorsa bu ülkemiz için utanç vericidir. Ankete katılan öğretmenlerimizin çok büyük bir çoğunluğu maaşının ailesinin geçimini sağlamaya yetmediğini söylemektedir. Özelikle yetkililer gelecek nesilleri yetiştiren öğretmenlerimize göstermelik değil, gerçekten değer vermeli; bulundukları durumu görmezden gelmemelidir” ifadelerini kullandı.

Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum