Okul Müdür Yardımcısı Öğretmenin Amiri mi?

Okul Müdür Yardımcısı Öğretmenin Amiri mi?
Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okul ve kurumlarda sıkça kafa karıştıran ve çeşitli sorunlara neden olan konulardan biri, okul ve kurum müdür yardımcılarının öğretmenlerin amiri konumunda olup olmadığıdır.

Bu durum, eğitim-öğretim sürecinde çok fazla problem yaratmasa da, soruşturma söz konusu olduğunda ciddi sorunlara yol açmakta ve soruşturmaların seyrini etkileyebilmektedir.

Disiplin Amirleri Yönetmeliği

Milli Eğitim Bakanlığı Disiplin Amirleri Yönetmeliği'nin 4. maddesinin ekindeki tabloya göre, taşra teşkilatında okul ve merkezlerde görevli; müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı ve öğretmenlerin birinci disiplin amiri okul/kurum müdürüdür. İkinci disiplin amirleri ise yerleşim yerinin ilçe veya il olmasına göre değişiklik göstermektedir.

Yani, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları, okul/kurumda görev yapan öğretmenlerin disiplin amiri değildir.

Yönetmeliklere Göre Görev Tanımları

Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine göre müdür başyardımcıları ve yardımcılarının görevleri sıralanmıştır ve bu görevler arasında öğretmenlerin amiri olmalarını gerektiren herhangi bir madde bulunmamaktadır. Bu görevliler sadece okul müdürünün izinli olduğu ve okul müdürlüğüne vekâlet edildiğinin ilgili makamdan alınan onayla belgelendiği dönemlerde amir konumunda olurlar.

Soruşturmalarda Yanlış Uygulamalar

Bu düzenlemelere rağmen, MEB'e bağlı okul ve kurumlarda yürütülen soruşturmalarda, müdür yardımcıları ve müdür başyardımcıları, öğretmenlerin amiriymiş gibi bir ön kabulle hareket edilmekte ve hazırlanan soruşturma raporlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125-B/c fıkrasında yer alan “Görev sırasında amire hal ve hareketi ile saygısız davranmak” ve 125-C/e maddesinde yer alan “Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek” hükümleri esas alınmaktadır.

Sonuç

Mevzuatta yer almayan bu durum, okul ve kurumlarda görev tanımlarına uygun işleri yapan öğretmenler ile müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları arasında statü bakımından herhangi bir ast-üst ilişkisi olmadığını ortaya koymaktadır. Bu görevlilerin, kendilerine tanımlanan görev, yetki ve sorumluluklar dışında yetki kullanmaları mevzuat açısından hukuki temelden yoksundur. Bu nedenle, yürütülen soruşturmalarda bu konunun dikkate alınması, mağduriyetlerin önlenmesi açısından önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.