Emekli ve Memur Maaş Zammında İki Farklı Senaryo Gündemde

Emekli ve Memur Maaş Zammında İki Farklı Senaryo Gündemde
Memur ve emeklilerin maaş zamları, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez belirleniyor. 2025'te yapılacak zamlar, 2024 Aralık enflasyonunun açıklanacağı tarih olan 3 Ocak’ta netleşecek.

2024'te verilecek maaş zamları ile ilgili hesaplamalar bu yıl erken başladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2024 Aralık enflasyonunu açıklamasıyla, hem memur ve memur emeklilerinin hem de SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranları belirlenecek.

Zamlar Nasıl Belirleniyor?

Memur ve emeklilerin maaşları, toplu iş sözleşmesinde belirtilen zam oranı kadar artırılıyor. Ancak bu oranın üzerine, 6 aylık enflasyon farkı ekleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranında ise sadece enflasyon farkı dikkate alınıyor.

Zam Oranları 3 Ocak'ta Kesinleşecek

TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu 3 Ocak 2025’te açıklayacak. Geçtiğimiz yıllarda enflasyonun yükselmesiyle maaşlara refah payı eklenmişti. Yeni dönemde bu uygulamanın devam edip etmeyeceği, Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) değişime bağlı olacak.

Şu Ana Kadar Yüzde 5,78 Zam Garantisi

Temmuz ve Ağustos aylarında açıklanan verilere göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon farkı yüzde 5,78 oldu. Memur ve memur emeklileri için ise toplu sözleşme gereği, Ocak ayında enflasyon farkı yüzde 10’u aşarsa zam yapılacak.

1. Senaryo: Yıl Sonu Enflasyon Yüzde 38 Olursa

Eğer yıl sonu enflasyonu yüzde 38 olarak gerçekleşirse, ikinci 6 aylık enflasyon farkı yüzde 10,64 olacak. Bu fark, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine tam yansıtılacak, memurlar ise yüzde 6,62 oranında zam alacak.

Yüzde 38'e Göre Zam Hesaplaması:

  • Memur ve memur emeklisi zam oranı: Yüzde 10,64
  • SSK ve Bağ-Kur emeklisi zam oranı: Yüzde 6,62

2. Senaryo: Yıl Sonu Enflasyon Yüzde 42 Olursa

Yıl sonunda enflasyon yüzde 42 olarak gerçekleşirse, ikinci 6 aylık enflasyon farkı yüzde 13,84 olacak. Bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine aynen yansıtılacak. Memurlar için ise zam oranı yüzde 9,70 olacak.

Yüzde 42'ye Göre Zam Hesaplaması:

  • Memur ve memur emeklisi zam oranı: Yüzde 13,84
  • SSK ve Bağ-Kur emeklisi zam oranı: Yüzde 9,70

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum