Memurların Maaşları Yetersiz Kaldı: Her Ay 75 Bin TL Zarar!

Memurların Maaşları Yetersiz Kaldı: Her Ay 75 Bin TL Zarar!
Bağımsız Büro Sen Genel Başkanı Erkut Demirci, düzenlediği basın toplantısında memur maaşlarının yetersizliğine dikkat çekti.

Demirci, "Son 3.5 yılda memur maaşları, TÜİK verilerine göre değil, ENAG verilerine göre güncellenseydi, ortalama memur maaşları 40 bin TL değil 115 bin TL olacaktı," dedi.

Memurların Aylık Zararları 75 Bin TL'yi Buluyor!

Bağımsız Büro Sen Genel Başkanı Erkut Demirci, memur ve emekli maaşlarının iki yılda bir yapılan toplu sözleşmelerle belirlendiğini, ancak bu süreçte yetkili sendikanın TÜİK enflasyon oranlarının bile altında kalan maaş artışlarına imza attığını belirtti. Bu durum, memur maaşlarının sadece TÜİK enflasyon oranlarına göre belirlendiği anlamına geliyor.

Demirci, memurların her geçen gün alım gücünün düştüğünü ifade ederek, "Sabit gelirli memurların maaşları yıllar içerisinde TÜİK enflasyonu kadar artırılmış olsa da gerçek enflasyonla aradaki fark alım gücünü önemli ölçüde eritti," dedi. Sahadaki gerçek enflasyon ile TÜİK'in açıkladığı veriler arasındaki farkın memurların yaşam standartlarını zorlaştırdığına vurgu yaptı.

ENAG ve TÜİK Enflasyon Farkı

Demirci, 2021'den itibaren TÜİK ve ENAG'ın açıkladığı enflasyon oranlarını karşılaştırarak farkı ortaya koydu. Örneğin, 2021 yılında TÜİK %36.08 enflasyon oranı açıklarken, ENAG bu oranı %82.81 olarak bildirdi. Benzer şekilde, 2022 yılında TÜİK %64.27 oranında enflasyon açıklarken ENAG %137.55 oranında enflasyon duyurdu. 2023'te ise TÜİK %64.77 enflasyon açıklarken ENAG %127.21 oranında enflasyon bildirdi. 2024 yılının ilk altı ayı için TÜİK %24.72, ENAG ise %41.16 oranında enflasyon açıkladı.

Memurların Kaybı Büyük

Demirci, son 3.5 yılda memur maaşlarının TÜİK verileri yerine ENAG verilerine göre düzenlenmiş olması halinde, bugün ortalama memur maaşının 40 bin TL yerine 115 bin TL olacağını vurguladı. Bugün memur ve emeklilerin aylık gelir kaybı büyük boyutlara ulaşmış durumda. Demirci, memurların artık "yetkili ama etkisiz" sendikalara üye olmaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.