Son Dakika: Memur ve Emekli Maaşlarına Yeni Zam Hesapları!

Son Dakika: Memur ve Emekli Maaşlarına Yeni Zam Hesapları!
Son dakika gelişmesiyle memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları netleşmeye başladı. Merkez Bankası, hükümet ve piyasa verileri doğrultusunda memur ve emekliler için yeni zam oranları hesaplandı

Ocak ayında maaşlara yapılacak zam miktarı merakla bekleniyor. Peki, bu dört farklı hesaplama sonucunda emekli ve memurlar ne kadar zam alacak? İşte ayrıntılar...

Yeni Zam Oranları Belli Oldu

Merkez Bankası'nın 2024 yılına dair enflasyon tahminleri, piyasa beklentileri ve Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde memur ve emekli maaşları için yapılacak zam oranları hesaplandı. Memur ve emekliler için yapılacak zam oranı, yıl sonu enflasyon verilerine bağlı olarak belirlenecek. Buna göre Merkez Bankası, piyasalar ve OVP’deki enflasyon beklentilerine göre farklı senaryolar oluşturuldu.

Memur ve Emekli Maaşı Ne Kadar Artacak?

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi %38, üst sınır ise %42 olarak açıklandı. OVP’ye göre ise enflasyon %41,5 olarak belirlendi. Bu veriler doğrultusunda memur ve emekli maaşları için Ocak ayında yapılacak zam oranları %13,44 ile %14,89 arasında değişecek. Refah payı eklenirse bu oranlar daha da artabilecek.

Ocak Ayında Memurlara ve Emeklilere Ne Kadar Zam Yapılacak?

Temmuz ayında memurlar %19,31 oranında zam almışlardı. Ocak ayında ise %49,25 oranında bir zam daha yapılmıştı. Yeni hesaplamalara göre, memur ve emeklilere Ocak ayında %9,31 ila %14,89 arasında bir zam yapılması öngörülüyor. En düşük memur maaşı şu anda 39.205 TL iken, bu zam oranıyla birlikte 42.855 TL’ye yükselecek.

SSK ve Bağ-Kur Emeklileri İçin Yeni Zam Oranları

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de aynı zam oranları geçerli olacak. Şu anda en düşük emekli maaşı 12.500 TL iken, Ocak ayında yapılacak zam ile bu rakam daha da artacak.

Sosyal Destek Ödemeleri de Zamlanıyor

Memur zam oranlarına paralel olarak sosyal destek ödemelerinde de artış olacak. 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve evde bakım yardımı gibi ödemelerde %9,31 oranında artış yapılması bekleniyor.

Enflasyon Tahminleri Nasıl Şekillendi?

Merkez Bankası'nın 2024 yılı sonu için enflasyon beklentisi %38 olarak belirlenirken, OVP'deki tahmin %41,5 olarak açıklandı. Bu veriler ışığında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları, yılın son enflasyon rakamlarına göre netleşecek.

Sonuç olarak, 2024 yılının Ocak ayında memur ve emekliler için %9,31 ile %14,89 arasında zam yapılması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.