Gülay ÇETKİN

Gülay ÇETKİN

ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR: İNCELE-SORUŞTURMA

Baştan söyleyeyim bana kızacak Sayın Eğitim Müfettişlerimiz, hatta belki benimle ilgili inceleme başlatacaklar. Hiç sorun değil. Eğer ADALET SÖZ KONUSU İSE boynum kıldan incedir.

Tahmin edildiği üzere eleştiri konulu bir yazı değil. Aksine Sayın Eğitim Müfettişlerimizin ve işlerinin önemini vurgulamak amacıyla bir yazı yazmak istedim. Muhakkiklerimiz de konumuz dahilindedir.

Şahsen ilk muhakkikle tanışmam 201… yılında oldu. Garip bir şekilde bir kumpasa ya da art niyete alet olmadım diye bir incelemenin içinde bulmuştum kendimi. Arkadaşımın uğradığı art niyete karşı MAALESEF birçok mesai arkadaşım gibi duyarsız kalamaz hatta arkadaşımı neredeyse tanımıyormuş gibi davranamazdım. “Herhalde dürüstlüğe karşı bir inceleme başlatıldı” diyerek sürecin içinde gerekeni yapmaya çalıştım. Adeta Muz Cumhuriyetinin icraatlerini sevgili muhakkiklerimizin eline verdim. O zaman ilk olması hasebiyle çokça da bi acemiydim. Bakanlık soruşturmasına davetiye niteliğinde olan sunduğum evraklar hükümsüz oldu. KVVK malum detaya girmeyeyim, çok komik bir sonuç çıktı incelemeden. Küplere bindim gidiyorum tabi ben. Allah işlerini rast getirsin insan bir müdürle çalışıyordum (okulum değişmişti) anlattı. Muhakkiklerin kanaat hakkı olurmuş ve MEB de hasıl olan kanaate uyarmış.

Sonra bir de müfettiş olayı yaşadım. Ben dahil değildim bu defa ama süreci biliyordum. İnceleme yapılan kişinin de arkası kuvvetli diye duydum. Merakla bekledim sonucunu. Ancak TCK’ya göre suç olan bir durum söz konusu iken ilgili kişiye bir şey olmamıştı.

Bursa Bülbülü 2 yazımıza da bakarsanız bu durumun bir de il disiplin kurulları boyutu var.

Bu anlattıklarım ülkemin farklı illerinden örnekler.

Şimdi düşünüyorum;

Yetkili sendika üyesinin soruşturmasıyla başka sendika üyesinin soruşturması eşit mi?

Görüyoruz, duyuyoruz çok mecbura kalınca ceza verilen yetkili sendika üyesinin cezası ilk il disiplin kurulunda nasıl kaldırılır?

Yaşadık, adaleti tatbik etmek için görevli olan soruşturmacılar birileri istedi diye ceza verir mi? Hatta birilerinin istediği şekilde ceza verir mi?

Adalet mülkün ve medeniyetin temeli, zulüm ise yıkım ve anarşinin sebebiyse adalet mi dağıtıyoruz yoksa zulüm mü ediyoruz?

Kesin sonuç: Olan eğitime oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Gülay ÇETKİN Arşivi