İyi olmak, cesaret ister

“İyi olmak, cesaret ister. Çünkü iyi olmak, menfaat, kâr ve zarar gözetmeden gerçek ve doğru olana bağlı kalmak, yani dürüst olmak ve ilişkilerde samimiyeti esas almaktır.”

İyilik ve cesaret kavramları, felsefi olarak incelendiğinde birbirleriyle doğrudan ilişkili olduğu görülür. Cesaretten yoksun bir insandan iyi olması beklenemez. Bu bir gerçekse, korkaktan da iyi olması beklenemez. Kamuda 14, öğretmenlikte ise 10 yılımı doldurmuş biri olarak gözlemlediğim kadarıyla insanlar, perde arkasında sürekli olarak cesaretle korkaklık arasında bir mücadele halinde.

Bu durum, insanların mesleki yaşamlarındaki başarıyı da göstermektedir. Cesur yürekler, iyi olmalarının yanı sıra başarılı olmaya da daha yatkındır.

İşe öğrenci boyutunda yaklaşacak olursak, iyi bir çocuk yetiştirmek istiyorsak (ki amaç budur), cesaret gibi değerleri çocuklara aşılamadan iyi bir öğrenci yetiştirmek mümkün değildir.

Bakıldığında, lider profillerinin ortaya çıkışı da cesaretle bağlantılıdır. Topluma yön veren, bulunduğu ortamda iz bırakan liderleri incelediğimizde, bilgilerinden önce cesaretlerinin öne çıktığı görülür.

Ancak, vasatın egemen olduğu son yıllarda, cesareti aramak pek doğru değildir. Bu durum işi çıkmaza sokar. Cesurun suçlandığı, sesinin kısılmaya çalışıldığı bir ortamda cesur olmanın zararları da kaçınılmazdır. Sendikal bakış açısıyla da yaklaştığımızda, güçlünün yanında kalmış, ait olmasa dahi o düşüncelere, güçlü profillerden kopamamış kişiler görebiliyoruz. En acısı da ait olmadığın yerde durmak değil midir?

İşte tam da bu noktada haklılık kavramı devreye girer. Haklılık, insanı koruyan bir zırh niteliğindedir. Haklılık pozisyonuna gelmek sabır gerektirir. Sabır, beklemekle ilişkilendirilir ancak beklemek pasif bir durumken, sabır aktif bir bekleyiştir ve eylemi içerir. Kısa vadede haklılık kaybettirse dahi uzun vadede kazandırır. En azından ben bu yaşıma dek bunun böyle olduğunu gözlemledim.

Bu yazıda soyut kavramlar üzerine düşüncelerimi paylaştım. Özellikle cesaret, iyilik, haklılık ve sabır gibi değerleri felsefi bir perspektifle ele aldım. Bir sonraki yazımda cesaret ve iyilik temasının devamı olarak sabır ve eylemlilik kavramlarını ele almaya gayret edeceğim. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yücel UĞURLU Arşivi