BAYRAMLARI DEĞERLERİMİZ İÇİN FIRSATA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ

Kilis’in tek televizyonu Tv79 kanalında "Haşim Özyurt ile Geniş Açı" programına katılarak Türk Eğitim Sistemi, Yeni Müfredat, Öğretmenlik Mesleği, Gençliğin İçerisinde Bulunduğu Durum ve Kadim Değerler üzerine görüşlerimizi paylaştık.

Başarılı bir yayın yapan Tv79 televizyonunu ve program sunucusu genç arkadaşımız Haşim Özyurt’u tebrik ediyorum.

Genel olarak Türk eğitim sisteminin çözüm bekleyen birçok sorununun olduğunu, öğretmen kalitesinin arttırılması gerektiğini, yeni müfredata kuru kuruya karşı çıkmak yerine müfredatın felsefesini, ruhunu anlamak ve katkıda bulunmak için çaba göstermek gerektiğini söyledik. Gaziantep ve Kilis halkının Suriyeli Sığınmacılar konusunda gösterdikleri insani ve vicdani duruşu takdir ettik. Güzel geçen programda özetle şunları söyledik:

Değerlere yakından bakmalıyız. 150 civarında olan değerlerimize yakından bakmalıyız. Hali hazırda tercih ettiğimiz öncelikleri ve değerleri gözden geçirmeli. Öz değerlerimize sahip çıkmalıyız. Hazıra ve rahata alışan günümüzün gençleri ile iletişim kurmalıyız. Çobanların bile sosyal medya bağımlısı olması doğru değildir. Elbette çobanlar da sosyal medyayı kullanmalı ancak herkesin öncelikle işini tam yapması emek ve alın teri harcaması gerekir. Tarım ülkesi olan bir ülke şayet temel gıda maddelerini ithal ediyor ise demek ki bir yerlerde hata ediliyor. Bu torakların ruhu etrafında buluşmalıyız. Batılı değerler yerine bu toprakların rengi olan değerleri öne çıkarmalıyız. İşlerimizi sözde değil özde yapmalı. Gençlerimizin içinde bulunduğu ruhi açlığı gidermeliyiz. Değerleri sosyal medyada paylaşmak yetmez. Gençleri kendi hallerine bırakamamak gerekir. İhtiyacı olan bir gencimiz hiçbir yerden burs almaz iken birkaç yerden burs alan bir üniversite öğrencisinin bu davranışının Ahlâki olmadığını ifade etmemiz gerekir. Hak eden tüm öğrencilere fırsat tanımak gerekir. Gençlerimize bu bilinci vermeliyiz.

Öğretmenlere ruhen ve fiziken değerleri yaşamaları gerekir. Eğitimciler değerlerin aktarılması için sabırlı olmalı. Öğretmen zorlukları göğüslemeli. Biz eğitimcilerin bu çocuklardan adam olmaz demek yerine bu çocukları nasıl adam edebiliriz sorusu üzerine kafa yormalı. Yeni nesillere popülist ve popüler olanları değil, pompalanan ihtiyaç listelerini değil kadim değerlerimize uygun olanları sunmamız gerekir. Değerlerin yaşatılması için herkese görev düşmekte.

Kadim değerlerimizi hatırlatmak, yaşatmak için bayram günlerini birer fırsat olarak görmeli. Bayramda çocuklara harçlık vermeli. Sembolikte olsa bunun için bir bütçe ayarlamalı. Dini bayramları tatil olarak görmek yerine değerleri hatırlamak için birer fırsat olarak görmeli. Bayramlarda çocukların büyüklerin ellerini öpmelerini teşvik etmeli, büyüklerinde küçüklere harçlık vermeye çalışması gerekir. Gençlere sahip çıkmaz isek bir süre sonra onlara ulaşmak için çaba göstermek zorunda kalacağız.

Okullarda değerler panosu oluşturmak yetmez. Kültürümüzü gençlere aktaracak esnaflara, ustalara sahip çıkmalı. Adabı muaşeret kuralları öğretilmeli. Hazıra konan nesillere kadim değerleri sunmalıyız. Gençlerimiz sosyal medyayı dikkatli kullanmalı. Beğenilerimizin, tercihlerimizin, paylaşımlarımızın değerlerimize uygun olması gerekir. Faydalı ve güzel örnekleri çoğaltmalıyız.

Gaziantep ve Kilis halkının Suriyeli Sığınmacılar konusunda gösterdikleri insani ve vicdani duruşu takdir ediyoruz. Herkesin Kurban Bayramını tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mahmut BALCI Arşivi