Öğretmenlik Meslek Kanunu Neden Gizleniyor?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda (ÖMK) yeniden düzenleme çalışmaları başlaması, eğitim camiasında heyecan yarattı. Kanun tasarısının Meclise sevk edilmesi yeni bir umut ışığı doğurdu. Bir önceki bakan Mahmut Bey tarafından yapılan yasal düzenleme, açıkçası kimseyi memnun etmemişti. Yeni bakan Yusuf Tekin tarafından kapsamlı bir yasal düzenleme yapılacağı tüm eğitimcileri heyecanlandırmıştı.

Fakat bu umut ışığına, kanunun içeriğinin gizli tutulması gölge düşürüyor. Bakan Yusuf Tekin'in söylemine göre kanun maddeleri sözde geçen hafta açıklanacaktı. Açıklanmasını bırak, maddeler özelinde dahi hiç kimsenin zerre bilgisi dahi yok.

Binlerce eğitimciyi doğrudan ilgilendiren bu çalışma, işin öznesi olan eğitimcilerden gizleniyor. Oysa kanun taslağı web sitesi üzerinden yayımlanmış, katkı sağlamak isteyenlere açık bir şekilde sunulmuş olsaydı, belki de bugün tüm problemleri çözümleyebilirdik.

Kanunda ne tür değişiklikler yapılacak? Öğretmenlik mesleğinin itibarı ve çalışma koşulları nasıl etkilenecek? Bakanlık bu sorulara tatmin edici bir cevap vermiyor.

Eğitimcilerin mesleki gelişimine ve statülerine katkıda bulunmak için yapılan düzenlemeler şeffaf bir şekilde yapılmalıdır. Kanun tasarısı, öğretmenlerin görüşleri alınmadan ve katılımları sağlanmadan Meclise sevk edilmesi kabul edilemez. Web sitesi üzerinden yeni müfredat nasıl yayımlandıysa, binleri ilgilendiren bu kanun tasarısı da aynı şekilde yayınlanabilirdi.

Bu durum, demokratik bir süreçle asla bağdaşmıyor. Eğitimciler, kendilerini doğrudan ilgilendiren bir konuda söz sahibi olmak istiyor ve meclise gönderilip gizlenen maddelerin en erken şekilde kamuoyuyla açıklanmasını bekliyor.

Kanun tasarısının içeriğinin kamuoyuyla paylaşılması ve bu konuda öğretmenlerin görüşlerinin alınması, demokratik bir süreç için şarttır.

Rotasyondan tut, uzman öğretmenliğe kadar birçok mesele var ve işin öznesi olan eğitimcilerden kanun maddelerinin gizlenmesi asla kabul edilemez.

Dağın fare doğurmaması ve testiyi baştan kırmak adına kanun maddelerinin acilen kamuoyuyla açıklanmasını talep ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum
Yücel UĞURLU Arşivi