SORU CEVAPLARLA ÖĞRETMENLERİN ALAN DEĞİŞİKLİĞİ KILAVUZU

Öğretmenlerin büyük bir heyecanla ve merakla beklediği alan değişikliği yazısı Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından valiliklere gönderildi.

Soru :  Kimler alan değiştirebilecektir?

1- Sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken 540 saatlik Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği Eğitim Programını başarıyla tamamlayan öğretmenler özel eğitim alanına geçebilecektir.

2- Kapatılan alanlarda görev yapmakta olup görev yaptıkları alanlar dışında başka bir alanda yükseköğrenimini bitirenler Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Kararına göre mezun oldukları yükseköğrenim programının atanacakları alana da kaynak olması kaydıyla bu alanlara geçebilecektir.

Soru: İkinci üniversite bitirip alan değiştirme bekleyenler alan değişikliği yapabilecekler midir?

İkinci üniversite bitirip alan değiştirme bekleyenler bu kapsamda alan değiştiremeyeceklerdir.

Soru: Yan alanlara ya da aylık karşılığı okutacakları derslerin öğretmenliğine alan değişikliği yapılacak mıdır?

Öğretmenlerin, diplomalarında yazılı yan alanlara ya da aylık karşılığı okutacakları derslerin öğretmenliğine alan değişikliği yapılmayacaktır.

Soru: Alan değişikliği neden sınırlı tutulmuştur?

Alan değişikliği, öğretmen ihtiyacı ve kamu yararı göz önünde bulundurularak sınırlı tutulmuştur.

Şöyle ki

;1- Bakanlığımız kadrolarında görev yapan öğretmen sayısı 904.679'a, norm kadroya göre öğretmen doluluk oranı ise ortalama % 90'a ulaşmıştır.

2- Bazı alanlarda doluluk oranı %100'ün üzerindedir.

3- Atama bekleyen potansiyel öğretmen adayı sayısı 412.015'tir

.4- Halen eğitim fakültelerinde 267.061, eğitim fakültesi dışında öğretmenliğe kaynak olan diğer yükseköğretim kurumlarında ise 433.422 olmak üzere toplam 700.483 öğrenci öğrenim görmektedir.Bu veriler göz önünde bulundurularak potansiyel öğretmen adaylarının mağdur edilmemeleri bakımından alan değişikliğinin sınırlı tutulması gerekli görülmüştür.

Soru:Öğretmenlerin alan değişikliği takvimi yayınlanmış mıdır?

MEB tarafından açıklanan takvime göre alan değişikliği başvuruları 20-26 Aralık tarihleri arasında alınacak. Atamalar 29 Aralık tarihinde açıklanacak.

Soru: Eğitim kurumu yöneticilerin alan değişikliği nasıl yapılacaktır?

Eğitim kurumu yöneticilerinden görevli oldukları kurumda öğrenimleri itibariyle geçebilecekleri alanlarda boş norm kadro bulunması halinde, eğitim kurumu tercih etmek suretiyle alan değişikliği isteğinde bulunabilecektir. Bu yöneticilerin görevli oldukları eğitim kurumunda alan değişikliklerinin yapılması halinde yöneticilik görevleri üzerlerinde kalacaktır.

Kadrolarının bulunduğu eğitim kurumu dışındaki eğitim kurumlarını tercih eden ve alanları değiştirilerek bu eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanan yöneticilerin yöneticilik görevleri sona erecektir.

Soru: Yurt dışında görevlendirilenler ile aylıksız izinli olan öğretmenler alan değişikliği nasıl yapılacaktır?

Yurt dışında görevlendirilenler ile aylıksız izinli olan öğretmenlerden yurt dışı görev süresi veya aylıksız izinlerinin 5 Şubat 2018 tarihine kadar sona ereceğini belgelendirenler, diğer şartları da taşımaları kaydıyla alan değişikliği başvurusunda bulunabilecektir.

Soru: Kadroları okul ve kurumlarda olup Bakanlığın merkez veya merkeze bağlı taşra teşkilatında geçici olarak görevlendirilen öğretmenlerin alan değişikliği nasıl yapılacaktır?

Kadroları okul ve kurumlarda olup Bakanlığın merkez veya merkeze bağlı taşra teşkilatında geçici olarak görevlendirilen öğretmenlerden alan değişikliği gerçekleştirilenlerin geçici görevlendirmeleri sona erdirilerek alan değişikliğine bağlı olarak atandıkları yeni görevlerine başlamaları sağlanacaktır

Soru:Alan Değiştirecek olanlar kaç tercih  yapabileceklerdir?

Alan değişikliği başvurusunda bulunacak öğretmenler, Başvuru Formuna yansıtılacak eğitim kurumları arasından, görev yapmakta oldukları il içinde olmak üzere en fazla 25 (yirmibeş) eğitim kurumu tercihinde bulunabilecektir.

Soru: Alan Değiştirenler iptal ettirebilecekler midir?

Alan değişikliği gerçekleştirilen öğretenlerin alan değişiklikleri iptal edilmeyecek; ancak, gerekli şartları taşımadığı sonradan anlaşılanların alan değişikliği iptal edilecektir.

Yorum: Bakanlık,yol yakınken,işin başındayken beklentiyi karşılamalı ve kapsamı geniş tutmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Salih HAZIR Arşivi