SURİYE SINIRINDAKİ EĞİTİM-ÖĞRETİME İLİŞKİN ÖNERİLER

Sınırdaki Okullarda Tedbirler Artırılmalı

GÜLEÇ yazısında şunları belirtti: Son günlerde SINIR ÖTESİ operasyon kapsamında yeniden gündeme gelen Suriye sınırına ilişkin yeni eğitim-öğretim yılı başlamadan önce iki hususu hatırlatmak isterim. Birincisi, sınıra sıfır diyebileceğimiz bazı okulların taşınması ya da güvenlik tedbirlerinin artırılması diğer bir husus da sınırda olan yerleşim birimlerimizin hizmet puanının ve süresinin revize edilmesi gerekliliği üzerine olacaktır.

Sınıra yakın konumda yer alan öğrencilerin ve öğretmenlerin olası durumlarda ne yapmaları gerektiği üzerine senaryolar geliştirilerek tatbikatlar yapılması ve akabinde bu konularda eğitilmeleri mühim rol oynamaktadır. Okul sığınaklarının durumları acilen kontrol edilmeli ve bu konuda gereken tedbirler alınmalı, gerekir ise sınıra sıfır diyebileceğimiz okullar tahliye edilerek başka yere taşınmalıdır. Bunun için illa acı bir tecrübe yaşanması beklenmemelidir.

Suriye Sınırında Yer Alan Okulların Hizmet Puanları ve Görev Süreleri Revize Edilmeli

Suriye sınırında yer alan iller son yıllarda ciddi anlamda tedirgin durumdadır. Kilis ve Gaziantep’e geçen yıl düşen roket mermileri bu endişeyi gözler önüne sermiştir. Bilhassa Gaziantep Havalimanı’nın sınıra kuş uçumu 30 kilometre mesafede bulunmasına rağmen roket mermisine maruz kalması bu endişenin boyutunu bir kez daha göstermiştir. Yani karşı taraftan atılan roket mermilerinin gerektiğinde sınırdan itibaren 30 kilometre içeriye kadarki olan hattı tehdit ettiği bir gerçek. Siz ne kadar önlem alırsanız alın o roketi önleyemezsiniz. Bu bağlamda Suriye sınırında görev yapan öğretmenlerimizin bu haklı endişelerini siz kamuoyunun vicdanlarına bırakıyoruz. Suriye sınırında yer alan başta Kilis olmak üzere Gaziantep’in ve Şanlıurfa’nın sınır ilçelerinin durumlarına göre 3. Hizmet Bölgesinin 4., 5. ve 6. Hizmet Alanı içerisinde değerlendirilmesi kanaatimce uygundur. Elbette bunun belirli kriterleri bulunmaktadır. Lakin can güvenliğinin herşeyin başında geldiğini bir kez daha hatırlatmayı zaruri görüyorum. Eğitim-öğretim dışında Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı sınır hattındaki illerimizde görev yapmanın zorluğu takdir edersiniz ki, diğer yerlere kıyasla daha zordur. Bu anlamda sınır ilçelerinde görev yapan öğretmenlerimize maddi-manevi destek süreci sağlanmalı ve hizmet süresi kadrolu/sözleşmeli fark etmeksizin azaltılmalıdır.

Önleyici Tedbirleri İçeren Eylem Planı Hazırda Bulundurulmalı ve Okullarda Tatbikatlar Yapılmalı

Sınırda başlaması muhtemel sınır ötesi operasyonun hem öğrenciler hem de öğretmenler nezdinde yaratacağı olumsuz etkileri en aza indirgeyebilmek için eylem planı geliştirilmeli ve olası bir operasyonda bu eylem planı tatbik edilmelidir. Daha önce havan mermisinin düştüğü Akçakale’de yaşanan travmanın etkileri hala sürmektedir. Halk üzerindeki bu travmanın atlatılması kolay olmamıştır. Dolayısıyla bu konuda önleyici tedbirlerin alınması zaruridir. Bu konuda okullarda tatbikat yapılarak olası durumlarda ne yapmak gerektiği üzerine tüm öğrenci ve öğretmenler bilinçlendirilmeli ve bu süreçte gerekli motivasyon/psikolojik destek sağlanmalıdır.

Savaş yada Sınır Ötesi Operasyon Temennimiz Değildir Lakin Kaçınılmaz Olursa bu süreçte, sınırda yer alan yerleşim yerleri için önce can güvenliği ve okulların güvenliği sağlanmalı, akabinde de görev yapan personel ile ilgili özlük haklarında iyileştirmeye gidilmesi gerekir. Bu hususların operasyon öncesi düşünülerek gerekli tedbirlerin alınması ve bölge halkı ile öğrenci-öğretmen gibi eğitim-öğretim paydaşlarına bu süreçte psikolojik destek verilmesi önemlidir. Zira bomba sesleri arasında eğitim-öğretim ne kadar faydalı olur, düşünmek gerekir. Bu yüzden ülkemiz menfaati için yapılması muhtemel bir operasyonun eğitim boyutunun düşünülmesi ve bu konuda önleyici tedbirlerin alınmasını hatırlatır, saygılar sunarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mehmet GÜLEÇ Arşivi