Ücretli Öğretmenlere Kadro ile ilgili Rapor

Ücretli Öğretmenlere Kadro ile ilgili Rapor
Resmi olarak Milli Eğitim Bakanlığında "Ek Ders Karşılığı Görevlendirme" olarak adlandırılan Ücretli Öğretmenlik uygulaması Türk Milli Eğitim Sisteminin son 20 yılında kendine önemli bir yer edinmiştir. Öncelikle uygulanmaya konulma amacı ders öğretmeni bulunmayan okullardaki öğretmen ihtiyacını karşılamak olan bu sistem; bütçe kaynaklı nedenlerden dolayı her yıl oluşan öğretmen ihtiyacınıgidermek için kullanılan bir istihdam modeli haline gelmiştir.

Bu uygulama geçen zaman içerisinde istihdam amacı yönüyle fiili bir değişime uğrasa da özlük hakları ve öğretmenin itibarı açısından yeterli reaksiyonu gösterememiştir. Bu şartlar zamanla Ücretli Öğretmenler'in motivasyonuna olumsuz etki ettiği gibi toplumda da olumsuz bir algıya neden olmuştur. Asgari ücrete kıyasla geçmişte olduğu gibi bugün de ek ders karşılığı haftada 30 saat derse giren bir

Ücretli Öğretmen bir ayda en fazla net 3.401,71 TL alarak asgari ücretin bile altında bir meblağ elde etmektedir. Ayrıca haftalık derse girilebilecek üst sınır 30 saat olup bu saatin altında da görev almak zorunda kalan birçok öğretmen bulunmaktadır. Bugün en üst sınırdan derse giren bir Ücretli Öğretmenin mevcut şartlarda çalışıp emekli olabilmesi için 65 yıl bilfiil çalışması gerekmektedir. Oysaki aylık sigorta primleri 30 günden yatan normal bir sigortalı çalışan emeklilik primlerini emeklilik yaşından bağımsız olarak 20 yıl gibi bir sürede doldurabilmektedir

Günümüzde tecrübe ve liyakatin bir referans olarak savunulduğu bir dönemde 5 yıldan 20 yıla kadar sahada bilfiil görev yapmış Ücretli Öğretmenlerin eğitim sistemine hizmetleri ölçüsünde entegre edilmeleri artık toplumsal bir sorumlulukhaline gelmiştir.

Eğitim Uzmanı Fatih AKKUŞ

Rapor İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum