Staj ve çıraklık sigortası önergesi TBMM'de reddedildi

Staj ve çıraklık sigortası önergesi TBMM'de reddedildi
Ülkemizde çok ciddi biçimde meslek liselerinde ve çıraklıkta iş yaşamına başlayanlar var. Esasında, bunların yaşlılık sigortası başlangıcının çırak ve stajyerliğe başladığı gün sayılması, bir yerde o alanlara daha çok çekicilik yaratır. Yani meslek lisesi öğrencisinin stajında yaşlılık sigortasına başlaması ya da çırağın böyle bir hakka tabi tutulması onlara vereceğimiz önemli bir destek olur.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; çıraklar ve meslek lisesi stajyer öğrencilerini doğrudan ilgilendiren bu kanun teklifini ciddi bir mağduriyetin ortadan kaldırılmasını amaçlayarak vermiş bulunuyorum.

Çıraklıkla ilgili meslek kurslarına katılıp belge alanlar ve meslek lisesi öğrencisi iken staj yapan öğrencilerin staj süreleri ve meslek kurslarında geçen süreleri iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası hükümlerine tabi tutulmaktadır. Ancak emekliliğe yarayan yaşlılık, malullük kapsamından ne yazık ki çırak ve stajyerler yararlanamamaktadır. Çırak ve stajyerlerin çalışırken bu sigorta kollarına tabi tutulmamaları ciddi mağduriyet yaratmaktadır. Staj ve çıraklık sigortasıyla emekli olmak için staj ve çırakların çalışma başlangıçlarının doğrudan emeklilikte başlangıç kabul edilmesi ve staj ve çıraklıkta geçen sürelere aynen askerlikte olduğu gibi borçlanma hakkı vermesi sağlanmalıdır.

Değerli arkadaşlar, ülkemizde çok ciddi biçimde meslek liselerinde ve çıraklıkta iş yaşamına başlayanlar var. Esasında, bunların yaşlılık sigortası başlangıcının çırak ve stajyerliğe başladığı gün sayılması, bir yerde o alanlara daha çok çekicilik yaratır. Yani meslek lisesi öğrencisinin stajında yaşlılık sigortasına başlaması ya da çırağın böyle bir hakka tabi tutulması onlara vereceğimiz önemli bir destek olur.

Çıraklık ve stajlıkta geçen dönemin, yaşlılık sigortasına sayılmasıyla ciddi anlamda mağdur olan bir kesimin bu sorunlarını ortadan kaldıracağız. Kanun teklifinde amaçladığımız, binlerce insanı ilgilendiren bu sorunu çözmektir. Tüm milletvekili arkadaşlarımız, bölgelerine gittiğinde bu sorunla karşılaşıyorlar. Bir günde Meclis, genelde işçinin, çiftçinin, esnafın, emeklinin, engellinin, dar gelirlinin taleplerine yönelsin ve bunlara çözüm üretsin istiyoruz. Bu getirdiğimiz kanunu teklifinin de temel amacı bu. O anlamda, biraz sonra oylanacak olan bu kanun teklifine, tüm partilerimizin olumlu oy vermesi çağrısında bulunuyorum. Çünkü insanların hakka ermeleri konusunda kanun teklifi gerekiyor.

Bakınız, sosyal sigortalarda bir gün çalışan kadın, daha sonra işten ayrılsa dahi annelik sürecini sigortadan borçlanarak hak kazanıyor ama sigortadan önce anne olursa o süreç borçlanmaya sayılmıyor. Keza çırak ve stajyerler, yaşlılık sigortası kapsamına girdiklerinde, “Geriye dönük prim yatıralım.” diyorlar. Yani onlar hak ettikleri hakkın yanında, üstelik devlete katkıda bulunalım istiyorlar. Bunu görmezden gelmeyelim, stajyer ve çırakların yaşlılık sigortasını işe girdikleri gün itibarıyla başlatalım. O anlamada, oluşan mağduriyeti bu kanunla ortadan kaldıralım.

Ülkemizde çalışanların, bugün yaşadıkları olumsuzlukların varlığı bir gerçek. Asgari ücreti dahi vergi dışı bırakamadık. İnsanlar gerçek anlamda sıkıntı yaşıyorlar.

BAŞKAN – Önergeyi oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmemiştir.

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum