Uzman isim Ahmet Kurtuluş hesapladı: İşte zamlı dul ve yetim maaşları...

Uzman isim Ahmet Kurtuluş hesapladı: İşte zamlı dul ve yetim maaşları...
En düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL olmasıyla birlikte dul ve yetim aylıklarında da değişiklik oldu. Temmuz ayından itibaren dul ve yetim aylıklarına yapılacak zam oranı haberimizde...

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL’ye yükseltilmesinin ardından dul ve yetimler ne kadar maaş alacak? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri, Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş açıkladı...

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, dul ve yetim aylıklarına yapılacak zamla ilgili şunları söyledi:

“En düşük emekli maaşına enflasyon oranında artış yapıldı. Biz zaten taban aylığın 12 bin 500 TL ile 13 bin TL aralığına yükseltilmesini bekliyorduk. Her ne kadar emeklilerin yüksek beklentisi olsa dahi kök maaşı çok düşük olan emeklileri değerlendirdiğimizde yerinde bir artış diyebiliriz.

DUL VE YETİM AYLIKLARI ZAMLANDI

Dul ve yetim aylıkları belirlenirken ölen emeklinin hiç çocuğu yoksa eşine maaşının yüzde 75’i oranında bağlanıyor. Eğer çocuklar varsa eşine yüzde 50 oranında bağlanıyor, çocuklara da yüzde 25’er oranda bağlanıyor. Fakat bağlanan tutar emekli maaşını geçemiyor.

ÖRNEK HESAP: KİM NE KADAR ÖDEME ALACAK?

Bir örnek hesaplama yaparsak 20 bin TL emekli maaşı alan bir kişi vefat ettiğinde çocuğu yoksa eşine yüzde 75 oran olan 15 bin TL bağlanıyor. Eğer 2 çocuğu varsa 10 bin TL eşine bağlanıyor, her bir çocuğa yüzde 25 oranında olmak kaydıyla 2 çocuğa toplamda 5 bin TL ödeniyor.

Ölen kişinin 4 çocuğu varsa 10 bin TL eşine bağlanıyor, 2 bin 500’er TL 4 çocuğa bağlanıyor. Burada emeklinin kendi maaşını aşamayan bir ödeme söz konusudur.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA GÖRE HESAP

En düşük emekli maaşı olan 12 bin 500 TL üzerinden hesaplarsak ölen kişinin çocuğu yoksa yüzde 75 oranında bağlanıyor bu tutar da 9.375 TL yapıyor.

Eğer ölen kişinin çocuğu varsa maaşının yarısı yani 6250 TL eşe bağlanıyor. Kalan 2 çocuğa da 3125’er TL bağlanıyor.

ZAMLI EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN ÖDENİR?

Ben ödemelerin bu ay içerisinde yapılacağını düşünüyorum. SSK emeklileri ayın 17’si itibarıyla maaşlarını almaya başladı. Fark ödemeleri bu ay içerisinde sonradan da yapılabilir. Ödemeler bu aya yetişmezse de en kısa sürede hesaplara yatacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.