TBMM Son Dakika duyurdu: Meclis gündeminde bu hafta neler görüşülecek?

TBMM Son Dakika duyurdu: Meclis gündeminde bu hafta neler görüşülecek?
Meclis son dakika duyurdu! Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu; yeni haftada hangi düzenlemeleri görüşecek?

27 Şubat 2024 alı günü Meclis'te gerçekleşen görüşmelerde hangi konular gündeme gelecek? İşte yoğun gündemle toplanacak Meclis'te atılacak yeni adımlar...

Adli para cezaları artıyor, itirazlar için komisyon şartı geliyor.

31 Mart seçimleri öncesinde Meclisin son gündemi 8'inci Yargı Paketi...

Meclis'te gündem yargı paketi

43 maddelik kanun teklifine göre; 'makul sürede yargılanma hakkının ihlali' iddiası ile yapılan itirazlar ve 'haksız tutuklama' iddiaları için Anayasa Mahkemesi'nden önce Tazminat Komisyonu'na gidilecek.

Kanun yoluna başvuru sürelerindeki karışıklık giderilecek. İtiraz, istinaf ve temyize başvurularda süre 2 hafta olacak.

Paket; adli para cezalarında da yüksek artış içeriyor. Buna göre; bir günlük adli para cezasında alt sınır 100 lira üst sınır 500 lira olacak.

Ayrıca hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına itiraz yolu açılacak. 'Terör örgütüne yardım etme' suçu da ayrı bir madde olarak Türk Ceza Kanunu'nda yer alacak.

Emeklilerin bayram ikramiyesi artıyor

Teklifte, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında ödenecek ikramiyenin 3 bin liraya çıkarılmasına ilişkin düzenleme de bulunuyor.

Enerji ve madenlerle ilgili maddeler

8. Yargı Paketi’nde enerji ve madenlerle ilgili maddeler yer alacak. Meclis’te görüşülecek pakette yasa teklifinde Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninde meydana gelen facia ile ilgili maddeler de yer alacak.

Örgüte üye olmadan suç işleyenlere verilecek cezalar

Yasa teklifi, ayrıca örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişiye verilen cezaları ele alacak.

Buna göre teklif örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişiye işlediği suç için verilen cezanın yanında 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası getirilmesi planlanıyor.

Tazminat Komisyonu

Kahramanmaraş merkezli depremlerde uygulandığı gibi olağanüstü hal döneminde iş yükünü azaltmak için geçici olarak kurulan “Tazminat Komisyonu”nun kalıcı hale gelmesi de düzenleyen maddeler arasında bulunuyor.

Uzun süren yargılamalarla ilgili ise manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) önce Adalet Bakanlığı’na bağlı Tazminat Komisyonu’nda görüşülecek.

Seçim öncesi Meclis'te son mesai

Siyasi partiler de 31 Mart seçimleri öncesinde son grup toplantılarını yapacak. Liderler mesajlarını grup kürsülerinden verecek.

Genel Kurul çalışmalarının tamamlanmasının ardından Meclis, milletvekillerinin seçim çalışmalarına katılabilmeleri için mesaisine bir süre ara verecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum