2025’te Maaşlar Nasıl Olacak? Aziz Çelik Memur, Emekli, Asgari Ücretli Tek Tek Açıkladı

2025’te Maaşlar Nasıl Olacak? Aziz Çelik Memur, Emekli, Asgari Ücretli Tek Tek Açıkladı
Yeni Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklanmasının ardından Çalışma Yaşamı Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, maaş zamlarıyla ilgili kritik açıklamalar yaptı.

Çelik, hükümetin maaş zamlarına cesaret edip edemeyeceğini sorgularken, enflasyon hedeflerinin emekçiler üzerindeki etkisini vurguladı.

Enflasyon Hedefleri ve Maaş Zammı

Yeni OVP’de 2024 yıl sonu için enflasyon hedefi yüzde 41,5 olarak belirlendi. Çelik’e göre, bu hedefin gerçekleşmesi durumunda, 2025'in ikinci yarısında (Temmuz-Aralık) resmi enflasyon oranı yüzde 13,5 olacak. Bu doğrultuda İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine yasa gereği yüzde 13,5 zam yapılması öngörülüyor. Memur maaşlarına gelince, Çelik memur ve memur emekli maaşlarının yaklaşık yüzde 9 oranında artacağını belirtti ve toplu sözleşme sürecinin memurlara bir "kazık" daha atacağını ileri sürdü.

Asgari Ücret Tahmini

Çelik, 2025 yılı için asgari ücretle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. OVP’de 2025 enflasyon hedefinin yüzde 17,5 olduğunu hatırlatan Çelik, bu hedefin asgari ücrete 20 bin TL gibi bir rakam dayatılacağı anlamına geldiğini ifade etti.

Mücadele Çağrısı

Bu maaş artışlarının emekçilerle "dalga geçmek" anlamına geleceğini söyleyen Çelik, sendikaların ve emekçilerin birleşik mücadelesiyle bu "felaket tablosunun" durdurulabileceğini belirtti. "Bakalım hükümet buna cesaret edebilir mi?" diyerek sürecin kritik önemine dikkat çekti.

Orta Vadeli Program Hakkında

2025-2027 yıllarını kapsayan OVP'ye göre, 2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 4'ten yüzde 3,5'e düşerken, enflasyon beklentisi yüzde 33'ten yüzde 41,5'e yükseldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.