Memur Ve Emekli Maaşlarında Yeni Senaryo: Uzman İsim Tane Tane Anlattı!

Memur Ve Emekli Maaşlarında Yeni Senaryo: Uzman İsim Tane Tane Anlattı!
Temmuz ayında memur maaşları ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranlarıyla ilgili yeni senaryo, Gazeteci Ahmet Kıvanç tarafından detaylarıyla paylaşıldı...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk dört aylık döneminde enflasyon yüzde 18,72 olarak gerçekleşti. Bu durum, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına temmuz ayında yüzde 18,72 oranında zam yapılacağını gösteriyor.

ENFLASYONUN SEYRİ

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın açıkladığı Enflasyon Raporu'na göre, 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38'e revize edildi. Karahan, yıllık enflasyonun mayıs ayında yüzde 75 veya yüzde 76 ile zirveyi göreceğini ve bu aydan itibaren düşmeye başlayacağını belirtti.

Ayrıca, Merkez Bankası ile Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yapılan tahminler de enflasyonun seyrine işaret ediyor. Anketteki tahmin gerçekleşirse, ocak - haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon yüzde 25,39 olacak. Temmuz - aralık dönemindeki ikinci 6 aylık enflasyon ise yüzde 14,97 olarak hesaplanıyor.

MEMUR MAAŞLARI VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMI

Memur maaşlarına ocak ayında yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yapıldı. Toplu sözleşme zammını aşan ilk 6 aylık enflasyon farkına ilave olarak yılın ikinci yarısı için yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak.

Buna göre, 6 aylık enflasyon Merkez Bankası'nın tahminine uygun gerçekleşirse temmuz ayında memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 19,59 oranında; piyasa katılımcılarının beklentileri doğrultusunda gerçekleşirse yüzde 19,94 oranında zam yapılacak.

MAAŞ ZAMMI VE ASGARİ ÜCRET

2025 yılında memur maaşlarına ilk yarıda yüzde 6, ikinci yarıda yüzde 5 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak.

Bu durumda, ocak ayında memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine göre yüzde 6,37; Piyasa Katılımcı Anketi tahminlerine göre ise yüzde 10,79 oranında artış söz konusu olacak.

Asgari ücret ise 2024 yılında yüzde 49,11 oranında artırılarak brüt 20.002,50 TL, net 17.002,12 TL olarak belirlendi.

Ancak, ara zam yapılmadığı takdirde asgari ücretin alım gücü temmuz ayında yüzde 19,9 oranında azalacak. Bu durum, asgari ücretle çalışanların enflasyon farkının telafisi için yıl sonunu beklemelerini gerektiriyor.

Etiketler :