TUİK Kasım verileri açıklandı: Memur ve emekli enflasyon farkı ve 2024 maaş zammı belli oldu!

TUİK Kasım verileri açıklandı: Memur ve emekli enflasyon farkı ve 2024 maaş zammı belli oldu!
İlk 5 aylık enflasyon verilerine göre memur ve emeklilere 2024 Ocak'ta ne kadar zam yapılacak?

TUİK'in bugün açıkladığı Kasım ayı enflasyon rakamlarının ardından memurun enflasyon farkı ve alacağı maaş zammı yeniden hesaplandı

Hatırlanacağı üzere, kamu personeline yılın ikinci yarısında verilecek enflasyon farkının hesaplanmasında, toplu sözleşmede yer alan yüzde 6 oranı esas alınmaktadır. Temmuz ayında verilen seyyanen zam, enflasyon farkı hesaplamasına dahil edilmektedir.

Yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranları

Temmuz enflasyonu: % 9,49

Ağustos enflasyonu: % 9,09

Eylül enflasyonu: % 4,75

Ekim enflasyonu: %3,43

Kasım enflasyonu: %3,28

Yılın ikinci yarısının ilk 5 ayındaki kümülatif enflasyon

Kasım ayı enflasyonunun yüzde 3,28 gelmesiyle birlikte ilk 5 aydaki kümülatif enflasyon yüzde 33,65 olmuştur. Bu durumda, yılın ikinci yarısında yüzde 6 zammı alındığı için enflasyon farkı yüzde 26,09 olacaktır.

Yılın geri kalanına yönelik simülasyon ve enflasyon farkı hesaplaması

Aralık ayında yüzde 3 civarında bir enflasyon çıkması halinde 6 aylık kümülatif enflasyon yüzde 37,66, bu durumda enflasyon farkı yüzde 29,87 olacaktır.

1 Ocak 2024'teki zam ne kadar olacak?

Eğer, Aralık ayında yüzde 3 civarında enflasyon çıkarsa yüzde 29,87 oranındaki enflasyon farkına, 2024 yılı toplu sözleşme oranı olan yüzde 15 eklenecektir. Bu halde enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dahil olmak üzere toplam maaş zammı yüzde 49,35 olacaktır.

Maaş zammı hesaplanırken toplama ve çıkarma yapılmaz

Yukarıdaki memur maaş zammına yönelik hesaplamalar yapılırken, bazı ziyaretçilerimiz toplama ve çıkarma yapmaktadır. Ancak, kümülatif zam veya enflasyon farkı hesaplaması yapılırken çarpma ve bölme işlemi yapılmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu şekilde yapmaktadır.

Emekliler 2024 Ocak'ta ne kadar zam alacak?

SSK ve BağKur emeklilerine enflasyon farkı kadar zam yapılmaktadır. Ancak, TBMM'den geçirilen kanunlarla bu zam oranları değişmektedir. Bir kanun çıkarılmaması ve Aralık ayında yüzde 3 enflasyon çıkması halinde SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 37,66 oranında zam alacaktır.

gazetememur.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum