Eğitim Sen'den Okul Müdürü Atamasına Sert Tepki

Eğitim Sen'den Okul Müdürü Atamasına Sert Tepki
Eğitim Sen Şube Başkanı Kenan Sırma, Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün İstiklal İlkokulu'na yaptığı yeni okul müdürü atamasına tepki gösterdi. Sırma, atamanın liyakat ve hakkaniyet ilkesinden uzak olduğunu öne sürdü ve adam kayırmacılığına dayalı bir ya

Sırma'nın açıklamasına göre, Çorum'un Merkez İlçesi'ndeki İstiklal İlkokulu'nun kadrolu müdürü Bayat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şube müdürü olarak atanmıştı. Bu nedenle okul müdürlüğü geçici olarak yürütülüyordu. 2023-2024 eğitim öğretim yılında, geçici olarak görevlendirilen okul müdür vekili kendi isteğiyle görevinden ayrıldığında, okulun kadrolu müdür yardımcısı olarak görev yapan bir Eğitim Sen üyesi müdür vekili olarak önerildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bu öneriyi dikkate alarak 23 Temmuz'da üyeye vekalet görevini bildirdi.

Ancak Sırma, 15 Ağustos'ta okul müdürlüğüne atanmış olan üyenin, hiçbir gerekçe sunulmadan görevden alındığını ve kendisine bilgi verilmediğini belirtti. Görevden alınan kişinin yerine, Ziya Gökalp İlkokulu'nda görev yapan bir öğretmenin atandığını ifade etti. Sırma, iki kadrolu müdür yardımcısı varken, tecrübesiz bir öğretmenin müdür vekili olarak atanmasını eleştirdi ve bu durumu adam kayırmacılık olarak değerlendirdi.

Sırma, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği'ne göre, bir öğretmenin okul müdürü olabilmesi için yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, geçmiş yıllarda yöneticilik yapmış kişilerin EK1 formu ile yeniden yöneticilik görevine dönmesinin mümkün olduğunu belirtti. Ancak İstiklal İlkokulu müdürlüğüne atanan kişinin bu prosedürleri aşarak görevlendirildiğini ifade etti.

Sırma, "Tercih edilen yol, gerekli puanı alamayacaklarına inananların tercih ettiği bir yoldur. Bu yol, liyakat ve hakkaniyeti değil, adam kayırmacılığı mübah sayanların yoludur" dedi. Çorum Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çorum Valiliği'ne şu soruları yöneltti: "İstiklal İlkokulu Müdürlüğü'ne yaptığınız görevlendirme, okulda görev yapan eğitim emekçilerinin, velilerin ve öğrencilerin onayını alabilecek midir? Yapılan atama vicdanlar ve inançlardan onay alabilecek midir?"

Sırma, Çorum Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çorum Valiliği'nin yapılan yanlışı düzeltmesini talep etti ve Eğitim Sen Şubesi olarak hukuki yollara başvurmaktan geri durmayacaklarını belirtti. Ayrıca, konuyu Çorum kamuoyunun takdirine sunduklarını vurguladı.