Enflasyon Artıyor, Memurun Alım Gücü Düşüyor!

Enflasyon Artıyor, Memurun Alım Gücü Düşüyor!
BASK ve Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, Temmuz ayı enflasyon verileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Öğretici’nin açıklamaları şöyle:

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Temmuz ayında enflasyon %3,23 arttı ve yıllık enflasyon %61,78 oldu. Bağımsız araştırma şirketi ENAG ise Temmuz ayı enflasyonunu %5,91, yıllık enflasyonu ise %100,88 olarak açıkladı. Yılın ilk altı ayında alınan artış %15 iken, altı aylık enflasyon TÜİK’e göre %24,72 oldu. Bu durum, kamu çalışanları ve emeklilerinin enflasyon karşısında ezildiğini gösteriyor.

2024 Yılı İkinci Yarıyıl Artışları

2024 yılının ikinci altı aylık dönemi için kamu çalışanları ve emeklileri %10 artış almış olmasına rağmen, bu artışın birkaç ay içinde eriyeceği ve enflasyonun altında kalacağı öngörülüyor.

Enflasyon Farkı Aylık Olarak Maaşlara Yansıtılmalı

Altı ayda bir alınan artışlar, daha ilk aylardan enflasyonun altında kalmakta ve sabit gelirlilerin alım gücü düşmektedir. Altı ay sonra verilen enflasyon farkı, geçmiş dönemleri kapsamadığından o ana kadar oluşan farklar sabit gelirlilerin cebinden çıkmaktadır. Bu kayıpların karşılanması ve enflasyon farklarının aylık olarak maaşlara yansıtılması gerekmektedir.

Çalışanların Vergi Dilimi %15'te Sabitlenmeli

Memurların en büyük sorunlarından biri de yüksek vergi yüküdür. Tüm memur, emekli ve diğer çalışanların maaşlarından gelir vergisi kesintileri peşin yapılmaktadır. Memurlar, özellikle yılın ikinci yarısında alınan zammı görememekte ve vergi dilimine girmektedir. Bu nedenle vergi dilim oranları kamu görevlileri için %15’te sabitlenmelidir.

Memur ve Emeklilere Refah Payı Şart

Yıllardır memur ve emeklilerin aldıkları artışlar, TÜİK enflasyonunun altında kalmış ve altı ay sonra enflasyon farkı ile TÜİK verileri kadar artış yapılmıştır. Bu durum, memur ve emeklilerin ücretlerinin yerinde saymasına ve alım güçlerinin düşmesine neden olmuştur. Enflasyon kadar artış, aslında sıfır zam anlamına gelmektedir. Alım gücünü artırmak için enflasyonun üzerinde refah payı verilmesi şarttır.

Tüm bu nedenlerle memur ve emeklilere enflasyonun altında kalmayacak şekilde refah payı verilmesi zorunludur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.