Memura Enflasyon Şoku! Maaşlar Eriyor

Memura Enflasyon Şoku! Maaşlar Eriyor
Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Temmuz ayı enflasyon oranını %3.23, yıllık enflasyonu ise %61.78 olarak açıkladığını belirterek, enflasyonun gerilemediğini fakat memur maaşlarının gerilediğini ifade etti

Taşkın, ENAG’ın Temmuz ayı enflasyonunu %5.91, yıllık enflasyonu ise %100.88 olarak açıkladığını hatırlatarak, dar ve sabit gelirli vatandaşların sokakta hissettiği enflasyonun %100’ün üzerinde olduğunu vurguladı.

Gerçek Enflasyon ve Memur Maaşları

Taşkın, 7. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında memur ve memur emeklilerine Temmuz ayında %10+Enflasyon farkı verildiğini, toplamda %19.31 zam alan memur ve memur emeklisinin maaşının daha cebine girmeden eridiğini söyledi. Elektriğe ve doğalgaza %38 zam gelirken, ulaşım maliyetlerinin arttığını, kira artışının %61.78 olacağını belirterek bu durumun dar ve sabit gelirli vatandaşları zorladığını dile getirdi. Eğitim ve gıda fiyatlarındaki artışların da aynı şekilde devam ettiğini ifade etti.

Enflasyon ve Emeğin Değeri

TÜİK’in Temmuz ayı enflasyonunu gerilemiş gösterdiğine dikkat çeken Taşkın, “Enflasyon gerilemiyor, sadece yükselişi yavaşlıyor ama memurun, memur emeklisinin, dar ve sabit gelirli vatandaşların gelirleri maalesef geriliyor. Ülkemizde emeğe saygı yok oldu. Emeğin değeri olmadığı gibi çalışanların gelirleri de düşüyor,” şeklinde konuştu. Yetkili sendikanın kamu çalışanlarının haklarını koruyamadığını ve emeğin değerinde ve gelirde gerileme yaşandığını söyledi.

Adaletli Gelir Dağılımı ve Vergi Reformu Önerisi

Necip Taşkın, gelir dağılımındaki adaletsizliği düzenlemenin çözüm yolu olduğunu belirterek, holdinglerin vergilerinin silindiği, vergi muafiyet ve istisnalarının getirildiği bir ortamda memura %10 zam yapılmasının kamu çalışanlarında derin kaygılara, güvensizliğe ve aidiyet duygusuna zarar verdiğini belirtti. Enflasyon farklarının her ay maaşa yansıtılması gerektiğini vurgulayan Taşkın, vergi oranının %15’te sabitlenmesi, vergi diliminin yükseltilmesi, refah payının verilmesi ve az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınarak vergide adalet sağlanması gerektiğini ifade etti. Taşkın, seyyanen zammın kök maaşa yansıtılması ve memur ile memur emeklilerinin refah seviyesini yükseltecek reel artışlar yapılması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.