Açıktayken, Göreve Dönen İdareciler Ek Ders Ücreti Alabilir mi?

Bilindiği gibi, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra on binlerce öğretmen açığa alındı ve ihraç edildi. Bu süreçte FETÖ terör örgütüyle uzaktan yakından ilgisi olmayan Eğitim Sen üyeleri de, sonradan 29 Aralık sendikal eylemi başta olmak üzere çeşitli eylemler gerekçe gösterilerek, 8 Eylül 2016 tarihinde açığa alındı.

Bu gerekçelerle açığa alınan Eğitim Sen üyelerinin tamamına yakını iki-üç aylık süreçten sonra görevlerine döndü. Göreve dönen bu üyelerin içinde okul müdürleri, okul müdür yardımcıları ve psikolojik danışmanlar da (Rehber öğretmen) vardı.

Gelinen aşamada, bu görevlilerin, görevlerine döndükten sonra, açıkta oldukları döneme denk gelen ekders ücretlerini alıp, alamayacakları konusunda tereddür oluşmuş durumda. Aslında tereddüt yok ama kimi il-ilçe milli eğitim müdürlükleri bu konuda farklı gerekçeler ileri sürerek, aya diremeye devam ediyor.

Konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığının iki yazısı tereddütleri tamamen ortadan kaldıracak nitelikte ve açıklıktadır.

Sözünü etiğim yazılar, MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 23.03.2017 tarihli, ‘Ek ders ücreti’ konulu ve aynı genel müdürlüğün 23.12.2016 tarihli ve aynı konulu yazıları. Yazılarda, DMK’nin 141.maddesinde; görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödeneceği ve bu gibilere bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam edecekleri hüküm altına alınmıştır.

Aynı kanunun 143.maddesinde ise soruşturma veya yargılama sonunda yetkili mercilerce:

a) Haklarında memurluktan çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenler;

b) Yargılamanın men'ine veya bereatine karar verilenler;

c) Hükümden evvel haklarındaki kovuşturma genel af ile kaldırılanlar;

ç) Görevlerine ve memurluklarına ilişkin olsun veya olmasın memurluğa engel olmıyacak bir ceza ile hükümlü olup cezası ertelenenler;

Bu kararların kesinleşmesi üzerine haklarındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılır, hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 10.maddesinde, MEB’e bağlı eğitim kurumlarında görev yapan yöneticiler ile aralarında rehber öğretmenlerin de bulunduğu bazı öğretmenlerin ders niteliğinde yönetim görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Bu anlamda açığa alınıp göreve iade edilen okul müdürü, okul müdür yardımcısı ve psikolojik danışmanların aşıkta oldukları döneme karşılık gelen ek ders ücretlerini almalarının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır.

Tereddüte düşülen bir başka konu ise okul müdürü ve müdür yardımcısıyken, yöneticilik görevleri üzerlerinden alınanlar için ek ders ücretinin ödenip, ödenmeyeceği ile ilgilidir. Bu konuda oldukça net ve açıktır. İlgililer, yöneticilik görevleri üzerlerinden alındığı kararının kendilerine tebliğ edildiği tarihe kadar olan ek ders ücretini alabilir. Şu anda okul müdürü ya da okul müdür yardımcısı olmalarının bu ücretleri alıp, almamaları ile hiçbir ilgisi yoktur.

İlgililere duyurulur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Abdullah DAMAR Arşivi