Aktif Öğrenmenin Avantajları

Aktif öğrenme: öğrencilere, öğrenme  etkinlikleri üzerinde belli bir dereceye kadar sahiplik ve kontrolün verildiği, öğrenme etkinliklerinin önceden belirlenmesinden ziyade açık uçlu olduğu ve öğrencilerin öğrenme deneyimine aktif olarak katılarak şekillendirebildiği öğrenme aktivitelerinin kullanılması ve öğrencilerin katıldığı uygulamalı çalışmalar, bilgisayar destekli öğretim, rol çalışması, iş deneyimi, bireysel proje çalışmaları, işbirlikli problem çözme, proje ödevleri gibi bir dizi farklı öğretim etkinlikler olarak, tanımlanabilir.

Aktif öğrenme, edilgin ve etkileşimli öğrenmeden farklı olarak, etkililiğinin yanı sıra öğrenme süreci üzerinde olumlu etki bırakan önemli avantajlara da sahiptir. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir; [1]

Kullanışlılık; Aktif öğrenme teknikleri birkaç dakika gibi çok kısa süreli etkinliklerden, bir dönem gibi uzun süreli etkinliklere kadar çok çeşitli zaman dilimlerinde uygulanabilir. Her konu alanında, her zaman, her düzeyde ve her amaç için uygun bir aktif öğrenme tekniği bulunabilir. Örneğin, sınıf içinde bir konu üzerinde konuşma veya yüksek sesle düşünme yöntemleri birkaç dakika içinde uygulanabilirken, dosya oluşturma yöntemi bir dönem sürebilen tekniklerdir.

Ekonomiklik; Aktif öğrenme modellerinde ek görevliler, pahalı araçlar ve özel mekânlara ihtiyaç duyulmaz. Var olan mekan ve materyallerle de çeşitli uygulamalar yapılabilir. Benzetim, empati kurma, birine öğretme, yardım isteme, benzetim, sessiz sinema gibi yöntemleri uygularken hiçbir ek mekan ve materyale ihtiyaç duyulmaz.

Destekleyici öğrenme ürünleri üzerinde olumlu etki; Destekleyici öğrenme ürünleri denilince akla öğrenme isteği, okuma alışkanlığı, başkalarıyla birlikte çalışma, özsaygı, liderlik, paylaşma, işbirliği yapma gibi konular gelmektedir. Eğitimde genellikle akademik başarı üzerinde durulur. Oysa kalıcı olan akademik başarı değil, destekleyici öğrenme ürünleridir. Aktif öğrenme, destekleyici öğrenme ürünleri üzerinde de kalıcı ve olumlu etkiler bıraktığını ortaya koymuştur.

Aktif öğrenme, öğrenci başarısının geliştirilmesi anlamında da önemli öğrenme ürünlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bunlardan bazıları; derse katılım, öğrenilenlerin gerektiği zaman kullanılması, öğrenme çevresine ilişkin olumlu algılar, olumlu arkadaşlık ilişkileri, normal grupta eğitim, özgüven, yüksek benlik saygısı, okula ve öğrenmeye ilişkin olumlu tutumlar, öğrenmeye isteklilik, optimum kaygı düzeyi, içsel denetim odağı, üst düzey düşünme süreçleri, etkili sınıf yönetimi gibi.

Ülkemiz, öğretim yöntemleri açısından içler acısı durumdadır. Dikte ettirmekten, kitabı açıp okumaya ve öğrencinin papağan gibi tekrarlaması gibi yöntemlerin halen baskın şekilde uygulandığı, olabilecek en kötü öğrenme yöntemlerinin kullanıldığı okullar ve sınıflarla iç içeyiz. Bu durum çocuklarımızın çok yönlü gelişiminin önündeki en önemli engellerden biridir. Bu kötü durumu aşmak için de bütün meslektaşlarımızın çaba göstermesi gerekiyor.

 

[1]   Kamile Ün Başaran Prof. Dr. Aktif Öğrenme. Biliş Yayınları. 2006-İzmir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Abdullah DAMAR Arşivi