Engelli personelin ehliyet alma ve ÖTV indiriminden araç alma durumu nasıl?

SİZDEN GELEN SORU: Hayırlı akşamlar ayşe hanım benim E sınıfı ehliystim vardı kaza sonuçu omur erik felçlisi kaldım şimdi aparatlı araç kullanmam için haş ehliyetimi nasıl alırım yardımcı olursanız srvinirim tşk
Ve birde öteve indiriminden arac alsam evde bakım mağışım kesilirmi tşkler

CEVAP: Engelliler için H sınıfı ehliyet alımı artık yok. önceden sağlık kurul raporunda "H sınıfı ehliyet alır" ibareli rapor alınırdı. artık bu şekilde değil.

Bunun yerine A ya da B sınıfı ehliyet veriliyor. Ancak bunlar engel durumuna göre özel kodlu oluyor.. E sınıfı ehliyet A ya da B sınıfı ehliyete nasıl dönüştürülür bilmiyorum. Bunu sürücü kursuna sorabilirsiniz. Eğer tekrar kursa gitmeden dönüştürmeniz mümkün ise; aile hekimine başvuru yapın. Ehliyet değişimi için sağlık raporu almalısınız. Aile hekimi sizi bir hastaneye sevk edecektir. Bu hastane heyeti sizin sürücü olmanızı uygun bulursa bu raporu il sağlık müdürlüğüne teslim edin. karar buradan çıkacak. eğer hastane sürücü olamaz raporu alırsanız bu karara itiraz etmeye hakkınız var.
Şöyle bir durum var; alacağınız aracı kullanabilmeniz için tekerlekli sandalye kullanıyorsanız aracı kullanmanız mümkün olmayabilir. eğer engel oranınız 90 ve üzerinde ise ÖTV istisnalı araç alırsınız.(tekerlekli sandalye kullanıyorsanız zaten en az %96 olmalı) 
Araç almadan önce bakım maaşınızın durumu hakkında mutlaka sosyal hizmetlere bildirim yapın. Bazı illerde bakım aylığı kesilirken bazı illerde kesilmiyor, bazı illerde ise araca ödenen miktara bakılıyor. Bu nedenle araç alırsanız doğrudan maaşınız kesilir ya da kesilmez diyemem.

SİZDEN GELEN SORU:

Öncelikle merhaba ....2009 tarihli %94 özürlü sürekli raporumuz var sonrasında bilmediğimiz yada unuttuğumuz %77 Oranlı raporumuz var.2015 te vasi tayini için mahkemeye verdik ve olumlu sonuç aldık 2016 Mart ayında bölge hastanesinden %94 raporun üzerine araç aldık .hastamız 1,5 senedir vefat etmiş.perşembe vergi dairesi tebligatı aldık.müdür beyle konuştuk 2 yol varmış.1. Uzlaşmaya gitmek 30000 ana para ceza faizle 60000 buluyor uzlaş mayla 35 civarı olabilirmiş.2. Yol Mahkeme mahkemeyi kazanırsak borç sıfırlanır kaybedersek hiç indirim olmadan hepsini ödemek zorunda olacağız ...not hastamız yatalak,evde bakım hastası,bakım maaşı ve özürlü maaşı olan son iki senesini mama ile beslenen ayda bir mama hemşiresi olan ve evde bakımın ayda bir geldiği biriydi bu durumda ne yapabiliriz çok mağdur durumdayız saygılarımla

CEVAP: Bir engelli kişi adına ÖTV istisnalı araç alınacağı zaman kişiye ait en son tarihli engelli raporu geçerlidir. Sizin en son raporunuz %77 iken siz bir önceki raporu kullanmışsınız.
ÖTV II sıralı Tebliğ de en son tarihli engelli raporun geçerli olduğu, aksi halde tespiti halinde ÖTV nin ödeneceği açıkça yazar.
Engelli kişinin ne denli ağır olsa da siz bunu son tarihli engelli raporu ile tespit ettirmemişsiniz.

Bununla birlikte engelli kişi vefat ettiğinde ÖTV istisnalı araç veraset yoluyla intikal eder ve kişinin bu araçtan daha değerli mal varlığı yoksa ÖTV ödenir. 
Siz ne yazık ki mevzuata aykırı işlem yapmışsınız.
Dava açabilirsiniz. Ancak dava açtığınızda kazanıp kazanamayacağınız konusunda bir fikir beyan edemem. Davayı kaybederseniz tüm mahkeme ve karşı tarafın avukatlık masraflarını ödeyeceğinizi de hesaba katın.
Bu durumda ne yapacağınızla ilgili son karar sizindir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Ayşe SARI Arşivi