İkili Eğitimde Sona Yaklaşılıyor!

İstisnasız bütün öğrenciler, veliler, öğretmenler ve idareciler tarafından istenilmeyen bir durum olan ikili eğitimde sona yaklaşılıyor.

Öğrenciler, çok erken derse başlayıp, çok geç çıktıkları ve teneffüslerin kısa olması; veliler, çocukların sabah çok erken okula göndermeleri ve çok geç evde olmalarını beklemeleri; öğretmenler, 6-7 ders üst üste durup-dinlenmeden ders yapmaları; idareciler de en az on saat mesai yapmaları ve başkaca  birçok nedenle ikili eğitim istenilmeyen bir eğitim-öğretim şeklidir.

3 Ağustos 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan “100 Günlük İcraat Programı” içerisinde dikkat çeken hedeflerden biri “Okullarda tam gün eğitim gören öğrenci oranının artırılması” hedefiydi.  2017-18 eğitim-öğretim yılı verilerine göre ilköğretim kurumlarının %14,4’ünde, ortaöğretim kurumlarının ise %6,4’ünde ikili eğitim yapılıyor.

İlköğretim kurumlarındaki ikili eğitim oranına iller bazında bakıldığında ise Hakkâri’deki okulların %40’ında ikili eğitim yapıldığı görülüyor. Hak kari’den sonra %35 ile Van, %34 ile Şanlıurfa geliyor.

Bolu, Karaman, Nevşehir, Bartın, Sinop, Artvin, Gümüşhane, Erzincan, Bayburt ve Tunceli’de ise ikili eğitim yapan ilköğretim kurumu bulunmuyor.

 Ortaöğretim kurumları içinde, ikili eğitim yapan kurum oranının en yüksek olduğu il %13,9 ile İstanbul olarak görülüyor. İstanbul’u Hakkâri (%11,6) ve Şanlıurfa (%11,4) izliyor.

Ortaöğretimde ikili eğitim yapan kurumun olmadığı 10 il var: Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Çanakkale, Gümüşhane, Iğdır, Kütahya, Nevşehir ve Sinop.

MEB verilerine göre, 2019 yılı sonuna kadar ikili öğretimin kaldırılması için Türkiye genelinde 57.132’si temel eğitimde, 1.630’u ise ortaöğretimde olmak üzere toplam 58.762 derslik yapılması gerekiyor. İkili eğitime son verilmesi için ihtiyaç duyulan illerde 45.306 dersliğin yapımı sürüyor.

2018 yılında, MEB bütçesinde yapı tesisi için 4.818.121.000 TL yatırım ödeneği ayrıldı. Ödenek geçen seneye göre arttığı gibi dağılımı da değişti. Geçen sene en çok ödenek ayrılan genel müdürlük Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü iken, bu sene en çok ödenek, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’ne ayrıldı. İkili öğretimin en çok ilköğretim kurumlarında olduğu düşünüldüğünde en çok ödeneğin temel eğitime ayrılmış olması olumludur.

İkili eğitim konusunda bu gelişmelerin olması sevindiricidir. Umarız hedeflenen tarihlerde sözü edilen yatırımlar gerçekleşir ve öğrenci-veli-öğretmen ve idareden oluşan okul toplumu, rahat bir nefes alır.

Kaynaklar

EĞİTİM İZLEME RAPORU 2017-18 ERG

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Abdullah DAMAR Arşivi