MEB ÖĞRETMENLERİN ALAN DEĞİŞİKLİĞİNİ YAPACAK

Alan değişikliği nedir? 17 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği içerisinde alan değişikliği tanımı yapılmıştır. Öğretmenlerin, Bakanlıkça belirlenen ve mezun oldukları yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri başka alanlara geçişlerini ifade eder.


Yan Alan nedir?
Öğretmen adayları ve öğretmenlerin; yükseköğrenimlerinde alanlarına ek olarak aldıkları ve diplomalarında yer alan öğrenim programını veya farklı bir alanda yüksek lisans üzerine yapılan doktora eğitimi programıdır.
Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler
MADDE 60 – (1) Bakanlıkça  uygun görülmesi hâlinde; öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yükseköğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına göre mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilir.
(2) Alan değişikliği isteyen öğretmenlerin alan değişiklikleri, il içinde tercihleri de dikkate alınmak suretiyle alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana öncelik verilir.
(3) Alan değişikliği işlemleri Bakanlıkça belirlenecek takvim çerçevesinde yapılır.

Yıllardır öğretmenler tarafından talep edilen Alan Değişikliği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Aralık-Ocak döneminde gerçekleştirilecek. 2017 yılı Aralık dönemi alan değişikliği kılavuzu önümüzdeki haftalarda yayınlanacaktır.
Alanlar itibarı ile zorunluluk arz eden durumlar dikkate alınarak, öğretmenlerin alan değişikliği başvuruları ise 18 – 22 Aralık 2017 tarihleri arasında alınacak ve sonuçlar 27 Aralık 2017 tarihinde ilan edilecektir. Alan değişikliği gerçekleştirilen öğretmenler, 19 Ocak 2018 tarihinden itibaren ilişiklerini keserek yeni görev yerlerine başlayacaklardır. Bu açıklamaya  göre alan değişikli yapılacağı kesin ama  içeriği belirsiz… Olması gereken: 1-Herkes eğitimini aldığı alanda  öğretmenlik yapmalı.Zamanında  çeşitli nedenlerle  diploması aldığı alanın dışında bir  öğretmenlik alanına atananlara  ; diplomasını aldığı  öğretmenlik alanına geri dönebilme hakkı tanınmalıdır. 2-Diploması birden fazla alana kaynak olan öğretmenlere, tercih ettiği alanda   öğretmenlik yapabilme hakkı tanınmalıdır. 3-İKİNCİ ÜNİVERSİTE :   Kadrolu  öğretmen iken ; yeniden Üniversite giriş sınavlarına girerek , bin bir zorlukla hem öğretmenlik hayatlarını devam ettirip hem de ikinci üniversitesini bitiren öğretmenlerde diplomasını aldıkları alanda  görev yapabilmelidirler.


ÖĞRETMENLERİN YAN ALAN DEĞİŞİKLİĞİ
Milli Eğitim Bakanlığı 2017 yılı alan değişikliği kapsamında diplomaya bağlı alan değişikliği yapacaktır. Sertifikaya bağlı alan değişikliği ya da yan alan değişikliği uygulamasına gitmeyecektir. Alan değişikliği konusunda tüm detaylar alan değişikliği atama kılavuzu içerisinde yer alacağından şu anda erken yapılan tüm yorumlar eksik kalacaktır.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Salih HAZIR Arşivi