TAŞERON İŞÇİLERİN ÜCRET ARTIŞI!

Kadroya alınan taşeron işçilerin önemli bir bölümünün sözleşmesinde ücretler asgari ücretin yüzde 30/40 fazlası olarak düzenlenmişti. Kadroya alınırken tüm taşeron işçilere iki yıl boyunca yüzde %4+4 ücret artışı verilmesi kararlaştırıldı. Bu durum, daha önce ücreti asgari ücretin yüzde 30/40 fazlası olan işçileri mağdur etti. Asgari ücrette yüzde 26 oranında artış yapılırken, bu işçilerin ücretindeki artış yüzde %4 oranında kaldı. Kadroya alınan taşeron işçileri, 2021 yılı beklenmeden toplu iş sözleşmesi yapılmasını talep ediyor. TİS OLARAK AŞAĞIDA KIYASLAMA YAPACAK OLURSAK!

5 MİLYON KİŞİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİ BEKLİYOR! Kamu görevlilerinin toplu iş sözleşmeleri iki yılda bir yapılıyor. 2020-2021 yıllarında memur maaşlarında yapılacak artış oranları, ağustos ayındaki pazarlık sürecinde belirlenecek. Gelecek dört yıl boyunca seçim görünmemesi nedeniyle memur sendikalarının bu yıl pazarlık gücünün az olması bekleniyor ancak 2018 yılında yaşanan yüksek enflasyon dolayısıyla tabandan da yoğun baskı kaçınılmaz görünüyor.

2017 yılında yapılan son toplu iş sözleşmesinde memur maaşlarına 2018'de yüzde 4+3.5, 2019 yılında da yüzde 4+5 oranında zam verilmişti. Enflasyonun bu oranların üzerinde gerçekleşmesi durumunda ise enflasyon farkının yansıtılacağı kararlaştırılmıştı. Kamu görevlileri ile yapılan toplu iş sözleşmesi 3 milyon dolayındaki memurun yanı sıra yaklaşık 2 milyon memur emeklisinin aylığını da etkileyecek.

Bu yıl kamuda çalışan 210 bin işçi için de toplu iş sözleşmesi yapılacak. 2017 yılında yapılan sözleşmede kamu işçilerinin ücretlerine birinci yıl yüzde 7.5+5, ikinci yıl da yüzde 3.5+3.5 oranında artış yapılmıştı. İşçi ücretlerine de enflasyon farkı yansıtıldı. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Levent BAŞ Arşivi