Kamu şeflerinin 666 sayılı KHK mağduriyeti

Kamu şeflerinin 666 sayılı KHK mağduriyeti
2011 yılında eşit işe eşit ücret kapsamında çıkarılan 666 sayılı KHK kamuda aynı meslek grubunda farklı bakanlıklarda görev yapan kamu şefleri arasında ücret adaletsizliğine sebep olmuştur.

Yapılan düzenleme ile Millî Eğitim Bakanlığında görev yapan şeflere yönetim görevi karşılığında ödenen haftalık 15 saat ek ders ödemesi iptal edilmiş yerine 115 puan ek ödeme verilmiştir. İptal edilen ekders ödemelerinden şeflerin güncel hesaba göre kaybı brüt 2.332, 00 TL civarındadır. 1/4 şef ile 1/4 VHKİ arasındaki ek ödeme farkı sadece 158,00 TL dir. Sonuç olarak düzenleme sonrası MEB şefleri 2.074,00 TL hak kaybına uğramıştır. Bütün bu olumsuzlukların şeflik mesleğinin cazibesini yitirmesine sebep olduğu, memurların en yakın ilçedeki boş şef kadrosuna atanmak için görevde yükselme sınavına girmeyi bile göze almadığı görülmektedir. Buna benzer hak kayıpları maalesef İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kültür Bakanlığı, vb.. diğer bakanlıklarda görev yapan şefler içinde oluşmuştur.

Öte yandan yine yapılan düzenleme ile Adalet Bakanlığında görev yapan şeflerin özel hizmet tazminatı oranı 120 ye çıkarılmış, diğer kurumlarda görev yapan şeflerin özel hizmet tazminatı oranı 70 olarak belirlenmiştir. Ayrıca Adalet Bakanlığı şeflerine 10 puanlık Adalet Hizmetleri tazminatı ödemesi yapılmaktadır. Diğer yandan Sağlık Bakanlığı nda görev yapan şeflerin ek ödeme oranı 138, diğer bakanlıklardaki şeflerin 115 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, Adalet Bakanlığı ile diğer bakanlıklarda görev yapan Kamu Şefleri arasında 2.163,00 TL bir ücret farkı oluşmaktadır ki bu her bakanlık için farklılık göstermektedir.

Bütün bu açıklamalardan da anlaşılacağı gibi; eşit işe eşit ücret kapsamında düzenlenen 666 sayılı KHK beklentileri karşılamamış, aynı işi yapan farklı bakanlıklardaki şefler arasında ücret adaletsizliği oluşturmuştur.

Ücret dengesinin sağlanabilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi için bütün bakanlıklarda görev yapan şeflerin istisnasız olarak;

Özel Hizmet Tazminatı oranı 120
Ek Ödeme Oranı 138
Hizmet Sınıfı Tazminat Oranının 10 
olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

Bu şekilde yapılacak bir düzenleme ile çalıştığı birimin/şubenin bütün işleyişi ve sorumluluğu üstüne yüklenen ancak kurumların hiyerarşik işleyişinde yöneticiliği kabul görmeyen Kamu Şeflerinin kendi meslek grubundaki farklı bakanlıklardaki meslektaşları ile aralarındaki ücret dengesizliği ortadan kalkmış olacaktır.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum