Emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? Haziran ayında mı yoksa Temmuz ayında mı vermeli? İşte tüm detaylar...

Emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? Haziran ayında mı yoksa Temmuz ayında mı vermeli? İşte tüm detaylar...
Hangi ayda emekli olmak avantajlı 2024? İşçi ve memur emekli dilekçesi ayın kaçında verilmeli? Haziranda mı emekli olmalı yoksa temmuzda mı? Emeklilik dilekçesini haziran ayında vermekle temmuz ayında vermek arasında emekli maaşı açısından nasıl bir fark

Yüksek tazminat almak isteyenler iş akdi ne zaman sonlaması gerektiğini merak ediyor. Temmuz ayı zammı öncesinde emeklilik şartlarını tamamlayanlar, "Ne zaman emekli olsam daha yüksek maaş alırım?" sorusunun yanıtını arıyor. Zira, temmuz ayından sonra emekli maaşlarında yükselme bekleniyor. Emeklilik dilekçesi Haziran ayında mı yoksa Temmuz ayında mı verilmeli? İşte tüm merak edilenler...

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklama yapan; Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Emekli olmak isteyenler tazminatları dikkate almaya başladılar. Kıdem tazminatı oranı memur maaşına yapılacak zam ile yeniden değerleniyor. Bu katsayı da artıyor.

‘BİR KİŞİ 10 YIL ÇALIŞSA MAKSİMUM 350 BİN TL ALIYOR’

Kıdem tazminatı şu anda üst tavan olarak 35 bin TL seviyesinde. Bir kişi 10 yıl çalışsa maksimum 350 bin TL alabiliyor.

‘TEMMUZ AYINDA DAHA FAZLA TAZMİNAT ALABİLİRLER’

Eğer emekliler temmuz ayını beklerse memur maaşlarına en az yüzde 25 oranında artış yapılacak. Emekli olacaklar temmuz ayında dilekçe verirlerse kıdem tazminatını daha fazla alabilirler.

EMEKLİ AYLIKLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Emekli maaşları aylık bağlama oranlarına göre belirleniyor. Enflasyon ve büyümeden pay şeklinde veriliyor. Büyüme yüksekse büyümeden daha fazla pay alınacağı için emekli maaşları daha yüksek belirlenebiliyor.

2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası işe girenler arasında farklılıklar oluşuyor. Buradaki ayrımın bir an önce kalkması gerekmektedir.

TEMMUZ SONRASI EMEKLİ OLAN DAHA FAZLA EMEKLİ MAAŞI ALABİLİR Mİ?

Kıdem tazminatı tavanı memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Memur maaş katsayısı artarsa kıdem tazminatı tavanı yükseliyor. Haziran ya da temmuz ayında dilekçe verdiklerinde emeklilerin maaşları değişmez. Burada sadece alacakları kıdem tazminatı temmuz ayı sonrası daha yüksek olacaktır.

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALMA HAKKINA SAHİP?

Kıdem tazminatını alabilmek için belirlenen şartları sağlamanız gerekiyor. İş kanununa göre işçinin en az 1 yıl süre ile aynı iş yerinde çalışması, iş sözleşmesinin haklı bir nedenle veya işveren tarafından haksız bir nedenle feshedilmiş olmasını gerektirir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum