İnfaz koruma memurları için ilk teklif 3600 ek gösterge oldu

İnfaz koruma memurları için ilk teklif 3600 ek gösterge oldu
İnfaz ve koruma memurlarının ek gösterge rakamlarının 3600 e yükseltilmesi ve emniyet hizmetleri sınıfı Meclise taşındı. İnfaz ve Koruma Memurlarının ücret ve özlük hakları ceza ve tutukevlerinde görev yapan Emniyet Sınıfına mensup memur görevlilerden daha düşük seviyededir.  Kanun teklifimizle yukarıda sayılan sebepler ışığında görev ve çalışma şartlarının zorluğu göz önüne alınarak İnfaz ve Koruma Memurlarımızın ek göstergelerinin 3600'e çıkarılması amaçlanmıştır. 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. Mehmet Ali Çelebi V. İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

infaz ve koruma memurları ülkemizin diğer güvenlik birimleri gibi riskli bir görev icra etmektedir. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve Ceza infaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Hizmetlerinin infazı Hakkında Tüzük'e göre vücut ve ruh bütünlüğünün korunması gereken hükümlü ve tutukluların ve kurumun her türlü asayişini, disiplinini, eğitim ve bireysel gelişim programlarına ve sağlık hizmetlerine katılmasının sağlanması işini icra etmektedirler. 

Hükümlü ve tutuklularla ilgilenme konusunda yeri geldiğinde anne, baba, kardeş, doktor, psikolog olan infaz ve koruma memurları, yeri geldiğinde PTT memuru, yangin durumlarında itfaiye memuru, asayiş durumlarında polis memuru gibi görevler icra etmektedirler. Bu birlikte sosyal ve insan yoğunluklu olan kurumların acil ve olağan üstü hallerinde, nöbet sistemi dâhilinde, çözümler üretmeye çalışmakta, kurumun bölümlerinde veya hizmetlerinde arıza ya da aksaklık olduğunda çözüm üretmekte ya da gerekli müdahalenin anında yapılmasını temin etmektedirler. Hükümlü ve tutukluların intihara sürüklenmesini önlemeye çalışan, bütün sağlık hizmetlerinin temin edilmesine çabalayan, hükümlülerin ve tutukluların birbirlerine, kuruma ya da memura karşı disiplinsizlik ve şiddet içerikli davranışlarını ve firarı önleyeme çalışan ve bununla birlikte kurumun sağlıklı bir şekilde işlerinin günlük ve de genelde 12 saatlik vardiya değişimleri dâhilinde sorunsuz şekilde icra edilmesini ve devamını sağlayan infaz ve koruma memurları, bu işlerin icrasında; yangin durumlarında duman zehirlenmesi, jiletli veya diğer şiddet içerikli saldırılarda vücut ve ruh bütünlüğünün zarar görmesi gibi durumlara maruz kalmaktadırlar. Ayrıca terör örgütlerinin ve organize suç örgütlerinin hedefi olarak iş dışındaki günlük hayatlarında da ciddi şekilde tehdit altındadırlar. 

Güvenlik işi icra etmelerine rağmen infaz ve koruma memurları ülkemizin diğer güvenlik birimleri olan Emniyet, Jandarma, Orman ve Gümrük Muhafaza birimlerinden, hatta diğer üniforma giyen zabita, itfaiye vb. birimlerden özlük hakları bakımından çok geridedirler. Güvenlik görevi icra etmenin neticesinde bu memurlarımıza sendika kurma ve sendik olma hakkı yasak durumdadır. Bu yüzden haklarını da arayamayan ve birliktelik kuramayan infaz ve koruma memurları, mesleklerinin ülkemiz için ilerlemesine ve yol kat etmesine imkan bulamamaktadırlar. Sorunlara karşı yenilen birçok memurumuz ise intihara sürüklenmektedir. Ülkemizdeki infaz ve koruma memurluğu mesleği dünyadaki diğer birebir aynı işi icra eden muadillerinden farklı bir teşkilat yapısı içerisinde çalışmaktadır. Bu meslek, ülkemizde infaz ve koruma memuru ile baş memurlar tarafından icra edilmektedir. Bu mesleğin dünyadaki muadillerinde ve ülkemizdeki diğer üniformalı mesleklerde ilk derece amirlerden sonra üniforma giyen memurların amirlerinin rütbeleri ve üniformaları vardır. Genel itibariyle sivil olarak görev icra etmelerine rağmen resmi olarak üniformaları ve rütbeleri mevcuttur ve teşkilatlarının rütbece en ast düzeydeki memurları ile aynı mesleği yapmaktadırlar. Dünyadaki diğer teşkilatlarda ceza infaz kurumlarından sorumlu bir 'infaz koruma müdürü' bulunmakta ve hatta ceza infaz kurumlarındaki güvenlik işi icra eden diğer memurlar ile teşkilatın en başındaki görevli de (vani genel müdüre denk gelen makamları da) dâhil olmak üzere aynı mesleği icra etmektedirler, sadece rütbeleri farklıdır. Yani meslek içi yükselme söz konusudur. Bu aykırı durum sebebiyle memurlar daha çok yıpranmakta ve ceza infaz kurumla hizmet kalitesi yönünden yüksek potansiyel hayata geçememektedir. 

Dünyadaki sağlıklı uygulamalarda olduğu gibi infaz ve koruma memurluğu mesleğinin 657 Sayılı DMK'da Emniyet ve Jandarma Hizmetleri sınıflarında olduğu gibi amirleri ile organik bir teşkilat yapısı oluşturacak şekilde ayrı bir sinif olarak tanımlanmasının yapılması gereklidir. Alternatif olarak, infaz ve koruma memurlarının özlük hakları ile Emniyet Hizmetleri Sınıfında tanımlanabilir. 

İnfaz ve Koruma Memurlarının ücret ve özlük hakları ceza ve tutukevlerinde görev yapan Emniyet Sınıfına mensup memur görevlilerden daha düşük seviyededir. 
Kanun teklifimizle yukarıda sayılan sebepler ışığında görev ve çalışma şartlarının zorluğu göz önüne alınarak İnfaz ve Koruma Memurlarımızın ek göstergelerinin 3600'e çıkarılması amaçlanmıştır. 

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun EK 1 Sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "1-Genel İdare Hizmetler Sınıfı" bölümünün (g) bendine "helal akreditasyon uzmanları" ibaresinden sonra gelmek üzere, "Ceza İnfaz ve Koruma Memurları" ibaresi eklenmiştir. 
MADDE 2-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum