Okul öncesi öğretmenlerine yıpranma tazminatı verilecek mi?

Okul öncesi öğretmenlerine yıpranma tazminatı verilecek mi?
Okul öncesi öğretmenlere ek ders ücreti ve yıpranma tazminatı getirilmesi ile okul öncesi eğitim ders saatlerinin kısaltılması önerilerine ilişkin soru önergesi TBMM Başkanlığına sunuldu. Okul öncesi öğretmenlerine maaşlarının %5'i oranında yıpranma görev tazminatı vermeyi düşünüyor musunuz? Ücret adaletsizliğinin giderilmesi için okul öncesi öğretmenlerinin girmeleri gereken ders saatini 15 saat yapıp, maaş karşılığı haricinde kalan 3 ek ders saatinin haftalık ek ders saatine eklenmesini, günlük fazladan ç

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasanın 98. ve TBMM İç Tüzüğünün 96. Maddeleri gereğince talep ederim.24.01.2019 
Mehmet Ali ÇELEBİ /İzmir Milletvekili 

Okul öncesi öğretmenleri, sorumluluğu büyük olan küçük yaş grubu çocuklarla hiç mola vermeden çalışmaktadırlar. Hiçbir dinlenme vakitleri olmadan, 5 saat kesintisiz ders yapmaktadırlar. İlkokul, ortaokul, lise gibi bütün eğitim kademelerinde 40 dakikalık ders süresi ve 10 dakikalık teneffüs süreleri varken okul öncesi eğitimde bir ders 50 dakikadır. Çocukların dikkat ve ilgi süreleri yaş seviyeleri küçüldükçe azalır. Okul öncesi eğitimde ders saati süresi daha kısa olmalıyken daha uzun tutulmuştur. 

Branş öğretmenlerinde haftalık 15 ders saati karşılığı maaş alınırken, okul öncesi ve sinif öğretmenliği bölümlerinde bu 18 saattir. Yıpratıcı bir iş olmasına, mola, teneffüs gibi hiçbir dinlenme imkanı olmamasına karşın okul öncesi öğretmenlerine verilen hiçbir tazminat ya da ilave ek ders yoktur. 

Eski yönetmelikte “Bir okul öncesi sınıfında en fazla 20 öğrenci olması esastır." yazarken bu durum yeni yönetmelikle idarenin takdirine bırakılmıştır. 25-30 öğrenciyle bir öğretmenin tek başına verimli olması düşünülemez. 

Köy okullarındaki okul öncesi öğretmenlerine destek amaçlı yardımcı personel, yardımcı abla ise bulunmamaktadır. Öğretmenlerimiz günlük sınıf temizliğini kendileri yapmakta, çocukların kişisel ihtiyaçlarına da (wc.. gibi) yardımcı olmaktadır. 

1- Ücret adaletsizliğinin giderilmesi için okul öncesi öğretmenlerinin girmeleri gereken ders saatini 15 saat yapıp, maaş karşılığı haricinde kalan 3 ek ders saatinin haftalık ek ders saatine eklenmesini, günlük fazladan çalışılan 1 saat için de haftalık 5 ek ders saati ilave edilmesini düşünüyor musunuz?

2- Okul öncesi öğretmenlerine maaşlarının %5'i oranında yıpranma görev tazminatı vermeyi düşünüyor musunuz? 

3- Okul öncesi eğitimde ders saatlerini daha kısa tutmayı düşünüyor musunuz? 

4- Okul öncesi eğitimi geliştirici veya iyileştirici başka tedbirler almayı düşünüyor musunuz?

Kamubiz ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.