Teknik Öğretmenler Atama Bekliyor

Teknik Öğretmenler Atama Bekliyor
18 yıldır ataması yapılmayan 100 bin teknik öğretmen adına bu açıklamayı yapıyorum. Bu açıklama ile amacım 100 bin mağdur teknik öğretmenin çığlığını bir nebze olsun siz yetkililere duyurmaktır.

18 yıldır ataması yapılmayan 100 bin teknik öğretmen adına bu açıklamayı yapıyorum. Bu açıklama ile amacım 100 bin mağdur teknik öğretmenin çığlığını bir nebze olsun siz yetkililere duyurmaktır.

Bilindiği üzere meslek liselerine 1998 yılında getirilen katsayı uygulaması ile meslek lisesi öğrencilerinin alanlarının devamı olan teknik öğretmenliklerden başka bir bölüme girmeleri engellendi. Binlerce meslek lisesi öğrencisinin bu uygulama ile hayalleri ellerinden alındı.

Bu süreç YÖK’ün kısmi düzenlemesi ile bir nebze olsun düzeltildi.

Meslek lisesi mağduru binlerce öğrencinin içerisinde en başarılı olan %5 lik bir kesim teknik eğitim fakültelerine giderek “teknik öğretmen” unvanını aldılar.

Her fırsatta mesleki eğitimi önemsediğini söyleyen hükümet yetkilileri katsayının kalkması gerektiğini ve mesleki eğitimin canlandırılması gerektiğini bildirmişlerdir.

Mesleki eğitimde bu gelişmeler olurken, diğer tarafta genel lise mezunlarının üniversite kapılarında beklemeleri, üniversite mezunlarının ise iş bulma problemleri karşısında mesleki eğitime tekrar bir rağbet olmuş ve meslek liselerinde öğrenci patlaması olmuştur. Bütün bu gelişmeleri sayın Nimet Çubukçu “mesleki eğitimi %23 ten %46 ya getirdik” diyerek açıklamıştı.

Diğer taraftan bütün bu gelişmelere YÖK’ün katsayı farkını büyük oranda ortadan kaldırması da eklenmiştir.

Ancak tüm bu gelişmelere rağmen sayın MEB yetkilileri öğretmen atamalarında teknik ve mesleki öğretmenleri görmezden gelerek 3-5-10 gibi komik kontenjan ayırmaktadırlar. 100 bin teknik öğretmene ayrılan bu 3-5 kadro teknik öğretmenler için bir hakaret olarak algılanmaktadır.

2009 yılında farklı katsayı uygulamasının kısmen kalkması ve Teknik Eğitim Fakültelerinin kapatılarak yerine teknoloji fakültelerinin açılmasıyla 10 yıl boyunca mesleki eğitimin maruz kaldığı adaletsizlik büyük oranda ortadan kalkmış ancak esas olarak bu süreçte adaletsiz uygulamanın mağduru olan Teknik Eğitim Fakültesi mezunları hakkında ise hiçbir düzenleme yapılmayarak kaderlerine terk edilmiştir. Yıllardır Teknik Eğitim Fakültesi mezunları, KPSS'de yüksek puanlar alıp ilk sıralarda olsalar bile yeterli kadro açılmaması nedeniyle öğretmenliğe atanamamaktadır.

En çok öğretmen açığının hissedildiği liseler meslek liseleridir. Meslek liselerinde meslek derslerine ücretli öğretmenlik adı altında öğretmenlik yeterliliği taşımayan 2 yıllık MYO mezunları sokulmaktadır. Mesleki eğitim böylemi önemseniyor?

Bütün bu gelişmelere ek olarak MEB’in “tüm genel liselerin Anadolu ve meslek lisesi olması genelgesi” ile yüzlerce genel lise meslek lisesine çevrilecek. Bu meslek liselerine binlerce teknik öğretmen ataması gerekmez mi?

18 yıldır ataması yapılmayan 100bin teknik öğretmen olarak kamuoyuna sesleniyoruz:

• M.E.B Şubat atamasında teknik öğretmenlere pozitif ayrımcılık yapmalıdır,

• 18 yıldır atama bekleyen 100bin teknik öğretmen M.E.B’nın verdiği sözü yerine getirmesini beklemektedir.

• Her platformda teknik ve mesleki eğitimin önemine değinen Sayın İsmet YILMAZ ve kurmayları her atama döneminde derin hayal kırıklığına uğrattıkları teknik öğretmenleri artık sevindirecek adımı atmalıdırlar.

• “Meslek lisesi memleket meselesi” sayın yetkililer şubat atamasında ne kadar samimi olduğunu ortaya koymalı ve mesleki eğitimin en temel unsuru olan teknik öğretmenlerin atamasına öncelik vermelidir.

• Teknik ve Mesleki öğretmenler üvey evlat muamelesi görmekten bıkmışlar ve M.E.B’nın vermiş olduğu “pozitif ayrımcılık” sözünün şubat atamasında yerine getirilmesini beklemektedirler.

      

Mahmut Barıt/Teknik Öğretmen

Kamubiz.com ÖZEL HABER

(Sitemizden Alıntılanan Haberlerde Kaynak Gösterilmeden Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

                                                                                                                                                                                                            

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.