ÖTV düzenlemesi ikinci el araç fiyatlarını artıracak mı?

ÖTV düzenlemesi ikinci el araç fiyatlarını artıracak mı?
Resmi Gazete’de yayınlanan ÖTV zammına ilişkin merak edilen sorulardan birisi de ÖTV zammının ikinci el araç fiyatlarını nasıl etkileyeceği konusu oldu. ÖTV düzenlemesi ikinci el araba fiyatlarını artırır mı? İşte Öğr. Gör. Dr. Bingöl'ün ÖTV zammının ikinci el araba fiyatlarını nasıl etkileyeceğine dair açıklaması:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Resmi Gazete’de yayınlanan karara yeni ÖTV düzenlemesi yapıldı. Koronavirüs salgınının ardından ÖTV indirimi bekleyen vatandaşlara sürpriz bir gelişme yaşanarak ÖTV zammı haberi geldi. Pandemi sürecinde konut, taşıt, ihtiyaç kredisi ve Kısa Çalışma Ödeneği gibi birçok alanda yapılan indirimler ve destekler vatandaşların ÖTV indirimi gelecek beklentilerini artırmıştı. İkinci el araç almak isteyen vatandaşlar ÖTV indiriminden faydalanmak için araç alma süresini uzatmıştı. Resmi Gazete'de yayımlanan ÖTV düzenlemesine göre ÖTV zammı geldi. ÖTV düzenlemesi ikinci el arabaların fiyatlarını nasıl etkiler? ÖTV zammı sonrası Eylül ayı sıfır araba fiyatları ne olacak? Başkent Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Ozan Bingöl ÖTV zammına ilişkin ikinci el araç fiytalarının nasıl etkileneceğini açıkladı.

İşte Öğr. Gör. Dr. Bingöl'ün ÖTV zammının ikinci el araba fiyatlarını nasıl etkileyeceğine dair açıklaması:

""ÖTV artışları ikinci el araçların değerini artırır. Birinci el aracın fiyatını artıran her unsur, ikinci el fiyatını da paralel şekilde yukarı taşır. Düzenlemenin ikinci el araç üzerindeki etkisi ise, düzenlemenin hangi otomobil segmentindeki fiyatlara nasıl yansıyacağı ile doğrudan ilişkilidir. %45’lik ÖTV dilimine giren araçların kapsamının genişletilmesi bu segmentteki ikinci el fiyatlarındaki artışı en azından frenleyici bir etki yapabilir. Çünkü, ÖTV düzenlemesinin bu araç fiyatlarını azaltıcı etkisi çok sınırlı kalacaktır. Oysa ÖTV artışları, yüksek silindir hacimli, lüks araçlarda ÖTV ve ÖTV artışından kaynaklı KDV etkisi nedeniyle yüksek fiyat artışı anlamına gelecektir. Bu ise bu kategorideki ikinci el otomobilde fiyat artışı anlamına gelir. ise ikinci el fiyatlarının artmasını beklemek söz konusu olacaktır.""

ÖTV düzenlemesi neyi değiştirdi?
30 Ağustos gecesi onaylanan ÖTV düzenlemesi ile neler değişti merak edenler için uzmanlardan ÖTV zammı yorumları gelmeye devam ediyor. ÖTV düzenlemesinin gelmesiyle ilgili nelerin değiştiğini tablo ile detaylı olarak açıklayan Öğr. Gör. Dr. Bingöl, "Düzenleme ile %45 ve %50 ÖTV matrahı kapsamına girebilecek otomobillerin artırılmasına yönelik bir dilim matrah artışı yapılmıştır. " yorumunda bulundu. Gizli ÖTV zammı eleştirilerinin bu düzenlemeyle azaltılacağını yorumladı.

ÖTV zammı öncesi araç alanlar için düzenleme geçerli olacak mı?
ÖTV düzenlemesi ikinci el araç alanlar için ne zaman başlayacak, hangi tarihten itibaren geçerli olacak 30 Ağustos tarihi öncesi araç alanlar tarafından merak ediliyor. 30 Ağustos'tan önce araç alanlar ve imza atanlar, ÖTV zammı tarihi ne zamandan itibaren başlar araştırırken Bingöl'den bu konuya da cevap geldi. Bingöl, ÖTV düzenlemesinin başlama tarihi olarak 30 Ağustos 2020'yi belirtti. ÖTV zammı 30 Ağustos 2020 tarihi sonrasındaki alım satım işlemlerinde geçerli olacak.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.