Uzman çavuşlara kadro ve memurluk hakkı TBMM gündeminde

Uzman çavuşlara kadro ve memurluk hakkı TBMM gündeminde
Uzman çavuşların muvazzaf statüye ve memurluğa geçiş hakkı Türkiye Büyük Millet Meclisine taşındı. 7 yıl çalıştıktan sonra uzman çavuşluktan ayrılanlar kamuda memur olmak istiyor.

Uzman çavuşların özlük haklarının iyileştirilmesi talebine ilişkin Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi sunuldu. Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ ERTUĞRUL tarafından sunulan önergede uzman çavuşların 7 yıl sonra kamu kurumlarında memur kadrolarında görev yapabilmeleri ve muvazzaf statüye geçirilmeleri isteniyor.

İŞTE O SORU ÖNERGESİ;

Uzman çavuşlarla ilgili faaliyet yürüten ve zaman zaman mail yoluyla ya da ziyaretlerle tarafımıza ulaşan uzman çavuşlar, sınır ötesi operasyonlarda görev alanların %80'inin söz konusu orana göre de şehitlerin çoğunluğunun uzman çavuşlardan olmasına rağmen sözleşmelerinin 2 yılda bir yenilenmesinden dolayı rahatsızlıklarını dile getirmişlerdir. 2 yılda bir sözleşme yenilemenin moral ve motivasyonlarını bozduğunu, bu nedenle muvazzaf kadroya geçerek mesleki güvenceye kavuşmak istediklerini ifade etmişlerdir.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan Uzman Çavuşlar 2016 yılından önce en az 2 yıl görev yaptıktan sonra memuriyet hakkı kazanmaktaydı. 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nun 92. Maddesinde yapılan değişiklikle, Devlet Memurları Kanunu'ndan yararlanabilmeleri için gerekli sürenin 2 yıldan 7 yıla çıkarıldığını, 7 yılı tamamlayan meslektaşlarının çok azının kamu kurum ve kuruluşlarında iş bulabildiklerini; kamuya geçmek yerine muvazzaf statü verilerek emekli olana kadar uzman çavuşluk yapmak istediklerini belirtmişlerdir.

Yanı sıra, 4 ila 6 ay aralığındaki eğitim sürelerinin az olduğunu; en az 2 yıla çıkarılması gerektiğini kaydetmişlerdir. Son olarak, diğer askeri personelle aynı şartlar altında çalışmalarına rağmen sosyal tesisler ve orduevlerinden yararlanamadıklarından yakınmaktadır.

Bu çerçevede;

1- Uzman çavuşların muvazzaf statüye geçirilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise ne zaman bu çalışmalara başlanmıştır?

2- 2002 yılından itibaren kamu kurum ve kuruluşlarına memur olarak atanan eski uzman çavuş sayısı ne kadardır?

3- 7 yıl çalıştıktan sonra kamuya geçme hakkı elde etmelerine rağmen, kamuda iş bulamadıklarını ifade eden uzman çavuşlara dönük bir çalışma mevcut mudur? Mevcutsa detayları nelerdir?

4- Uzman çavuşların 7 yıl sonra kamuya geçmekten ziyade muvazzaf statü verilerek emekli olana kadar aynı meslekte kalma yönündeki talepleri karşılanacak mıdır?

5- Uzman çavuşların sosyal tesisler ve orduevlerinden yararlanabilmeleri için bir çalışma var mıdır? Varsa detayları nedir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.