Uzman jandarma, uzman çavuş ve uzman erbaşların özlük hakları Meclis'te görüşüldü

Uzman jandarma, uzman çavuş ve uzman erbaşların özlük hakları Meclis'te görüşüldü
Trafik cezalarını artıran, uyuşturucuyla mücadeleye yönelik önlemleri içeren, yabancıların Türkiye'de iş ve işlemlerini kolaylaştıran düzenlemelerin de yer aldığı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifinin TBMM Genel Kurulunda görüşüldü esnada uzman jandarmaların, uzman çavuşların ve uzman erbaşların çeşitli sorunları Milletvekilleri tarafından dile getirildi.

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ İZZET ULVİ TÖNTER’İN KONUŞMASI

Tabii, bu kanun kapsamında, gönül isterdi ki bu milletin, bu memleketin asil ve asıl kahramanlarının sorunları da keşke ele alınmış olsa, çözülmüş olsaydı. Bu kahramanlardan uzman jandarmalarımız, bu kahramanlardan uzman çavuşlarımız haklı olarak taleplerinin, isteklerinin, beklentilerinin karşılanmasını istiyorlar. Gecenin bu vakti biz burada çalışıyoruz, bununla iftihar ediyoruz, onur duyuyoruz ama gecenin bu vakti, aynı zamanda da dağımızda taşımızda nöbet bekleyen kahramanları da biliyoruz. Allah hepsini korusun, hepsini selamlıyorum. Uzman jandarmalarımızı Komisyonumuz görüştü. Komisyon üyemiz, partimizin Değerli Milletvekili Sermet Bey Komisyonda düşüncelerimizi aktardı.

Uzman jandarmalarımızın, 3466 sayılı Kanun’a göre çalışan kardeşlerimizin en temel meselelerinden bir tanesi, okullarında geçen bir yıllık sürenin fiilî hizmetten sayılması, ikinci olarak da 3600 ek göstergeden istifade etmek istemeleri. Adalet ve Kalkınma Partisinin değerli grup yöneticileri, grup başkan vekilleri bu konuda gerekli çalışmanın yapılacağını tarafımıza ulaştırdılar, biz kendilerine güveniyoruz. Sadece Adalet ve Kalkınma Partisi değil, Meclisimizin diğer partileri, grubu bulunan diğer partileri de ümit ve temenni ederiz ki uzman jandarmalarımızın bu iki temel meselesiyle ilgili iradelerini gösterirler, inşallah önümüzdeki bütçe sürecinde bu işi halletmiş oluruz.

Değerli arkadaşlarım, bir diğer sorunumuz uzman çavuşlarımızın kadro meselesi. Bu konuyu, kadroyu alana kadar söyleyeceğiz, kadroyu alana kadar konuşacağız. 100 bine yakın uzman çavuşumuz var, bir o kadar da uzman çavuş emeklimiz var. Bu arkadaşlarımızın büyüyen, her geçen gün katlanan özlemleri, beklentileri, talepleri var. Sayın Cumhurbaşkanı demişti ki: “İtibarın tasarrufu olmaz.” Yerinde ve isabetli bir söz. Sanıyorum, bu söze itiraz edecek kimse yok. Peki, elimizi vicdanımıza koyalım, istiklalden tasarruf olur mu? İstikbalden tasarruf olur mu? Millî iradenin tasarrufu olur mu? İstiklalden tasarruf olmayacağına göre, istikbalden de tasarruf olmayacağına göre hem istiklalimizin hem istikbalimizin güvenceleri olan kahramanların sesini duymak boynumuzun borcu. Milletimiz, millî irade bu kahramanlara el uzatmamızı bekliyor.

Arkadaşlar, uzman jandarmalar, uzman çavuşlarla ilgili taleplerimiz bazı yerlerde bütçeye ilave yük olarak değerlendirilmiş. Allah aşkına, bütçeye kahramanın yükü olur mu? Bütçeye vatan ve millet için her şeyini feda eden, feda etmeye hazır olan kahramanların en ufak külfeti olur mu? Millî Savunma Bakanımız, eski Savunma Bakanımız burada. Ne olur biz uzman çavuşlarımıza kadro versek, neyimiz eksilir? Uzman jandarmalarımızın beklentilerini karşılasak, Allah aşkına söyleyiniz, ne olursunuz düşününüz, ne kaybederiz? Arkadaşlar, onlar şu anda vatan, millet müdafaası için canını ortaya koymuşlar.

Merhum şairimiz Orhan Şaik Gökyay “Bu Vatan Kimin?” isimli şiirinde ne diyordu: “Bu vatan toprağın kara bağrında,/ Sıradağlar gibi duranlarındır./ Bir tarih boyunca onun uğrunda,/ Kendini tarihe verenlerindir.”

O vatan topraklarına sere serpe yatan, sıradağlar gibi duran uzman çavuşlar, uzman jandarmalar. Peki, niye sessiz kalalım? Niye tepkisiz kalalım? Her şeye kadro buluyoruz da uzman çavuşlara mı kadro bulamıyoruz? Her meseleyi ele alıyoruz da uzman jandarmalarımızın iki temel, iki ana beklentisini mi karşılayamıyoruz? İtibardan tasarruf olmaz, doğru ama istiklalden de tasarruf olmaz. İradenin de tasarrufu olmaz.

İradenin sahibi büyük Türk milleti ve büyük Türk milleti kendi sinesinden çıkan kahraman evlatlarının sorunlarının çözülmesini istiyor. Çok şey mi istiyoruz? Çok şey mi talep ediyoruz? Şu anda dağda taşta bizim için bekliyorlar. Bizim için kurşuna, haine, melanete, zalime meydan okuyorlar. Gelin arkadaşlar, el ele verelim, bu işi bitirelim, bu işi çözelim. Yani uzman çavuşlarımızın sorunları çözülmedikten sonra beka mücadelemizi kalıcı olarak halletmiş sayılmayız. “Tarihin dilinden düşmez bu destan.” diyor Orhan Şaik Gökyay. “Nehirler gazidir, dağlar kahraman” diyor. “Her taşı yakut olan bu cennet vatan/ Can verme sırrına erenlerindir.” O can verme sırrına erenleri hürmetle, muhabbetle selamlıyorum.

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ MEHMET ALİ ÇELEBİ’NİN KONUŞMASI

Şimdi uzman çavuşlarımıza gelelim. Biraz önce başladı, biraz daha açmak istiyorum. Uzman çavuşluktan astsubaylığa geçiş yüzdesi yüzde 10’dur. Uzman çavuşlar sözleşmeyle çalışıyor, kadroları yok. Mahalle bekçisine devlet silah veriyor, uzman çavuşa zatî tabanca yok. Teknik kapasitelerini artıracakları uzman çavuş okulu yok. Devletin bütün kadrolarında kıdem var, uzman çavuşa yok. Herkese aile hayatı var, uzman çavuşa yok. Dört sene doğuda görev yapıyor, beşinci sene “Batıya geleceğim.” diyor, Hakkâri’den Kayseri’ye tayin ediyorlar, Kayseri geçici görevle tekrar Şırnak’a gönderiyor. Yirmi beş senelik görev sürelerinin yirmi senesini doğuda geçiriyorlar. Herkese var, uzman çavuşa lojman yok, yüzde 5. Adı orduevi ama uzman çavuşun bundan faydalanma hakkı yok. Nöbet yönetmelikleri yok, izin yönetmelikleri yok, tayin yönetmelikleri yok, TSK Sağlık Yönetmeliği’nde açıklayıcı maddeler yok, kurs ödül yönetmeliği yok, disiplin yönetmeliği tamamen amirin emrinde, sicil yönetmelikleri yok, tazminatları yok ama askerlik görevlerini yapmaya gelmişler; çaycı olmak var, haberci olmak var, kazancı olmak var, tuvalet, banyo temizleyicisi olmak var. Yemekhane, gazino, yatakhane sorunları var. Gittikleri gazinolarda, halı sahalarda sabahlamaları var

İYİ PARTİ GRUBU ADINA AKSARAY MİLLETVEKİLİ AYHAN EREL’İN KONUŞMASI

Yine, bu kanun içerisinde yer alan, uzman erbaşların emeklilik işlemleriyle ilgili bir sıkıntı vardır. 6000 sayılı Yasa’yla uzman erbaşlar sivil memurluktan emekli olmaya zorlanmaktadırlar

HDP KOCAELİ MİLLETVEKİLİ ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU’NUN KONUŞMASI

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; kanun maddesi uzman çavuşların astsubaylığa yükselişte 31 yaşına kadar olan süresini 35 yaşa kadar uzatmaktadır. Bu, lehte bir gelişmedir. Uzman çavuşların isteklerine de bir bakmak gerekiyor. 52 yaşında emekli olmak yerine 45 yaşında sivil memurluğa geçmek ve geri kalan süreyi fiziki yetersizlikten dolayı sivil memur olarak tamamlamak istemektedirler. Bu yaşı beklemeden istifa edenlerde 8-9 bin lira bir fark oluşmaktadır ve bu kaldırılmalıdır. Yine, uzman erbaşlarda da sorunlar vardır. Rahatsızlık sebebiyle doksan gün hava değişimi alan uzman erbaşın Silahlı Kuvvetlerle ilişiği kesilmektedir. Uzman erbaşlara askerî mahkemeden bir günlük ceza verildiğinde direkt uzaklaştırılmaktadırlar. Uzman erbaşlara yapılan muamele hakikaten üzücüdür. Onlara çöp temizletiliyor, tuvalet temizletiliyor, parke taşı söktürülüyor, inşaat işlerinde çalıştırmak gibi işler yaptırılıyor. Uzman erbaşlar, uzman çavuşlar hâlen orduevlerine alınmıyor. Bunların nedenlerini sorgulamak lazım

Kamubiz.com/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum