Son anketi köşesinden paylaştı! Muhalefetin epey yol kat etmesi gerek.. (Bulgu ve Motto Araştırma)

Son anketi köşesinden paylaştı! Muhalefetin epey yol kat etmesi gerek.. (Bulgu ve Motto Araştırma)
Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, Bulgu ve Motto Araştırma Şirketi Başkanı Semih Turan'ın KRT ekranlarında yayımlanan "Şimdiki Zaman"da açıkladığı son anketi köşesine taşıdı.

Semih Turan ve arkadaşlarının yaptığı araştırmada, “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunun cevabı da aranmış. Aynı katılımcıların bu soruya verdiği cevaplar, muhalefetin epey bir yol kat etmesi gerektiğini gösteriyor. Çünkü; araştırmaya göre, pazar günü yapılacak olan bir seçimde, AKP yüzde 31.8, CHP 27, İYİ Parti 14, HDP 11, MHP 7 oranında oy alıyor.

ÖZELEŞTİRİ ŞART

Doğrusu bu sonuçlar AKP için başarılı, muhalefet partileri açısından başarısızlık olarak değerlendirilebilir. Açlığın ve yoksulluğun gözle görülür bir hale geldiği böyle bir ortamda bile AKP hala yüzde 32’ye yakın bir oy alabiliyorsa, muhalefet partilerinin liderleri oturup ‘’Biz nerede yanlış yapıyoruz?” diye düşünmesi gerekir.

Seçmen muhalefetten ne bekliyor?
1808 kişi ile yapılan araştırmanın sonuçlarını analiz ettiğimizde, seçmenin muhalefet partilerinden “somut ve anlaşılır çözüm önerileri’’ beklediği görülüyor.

Örneğin; elektrik, doğalgaz, mazot ve benzine yapılan zamları gündeme getirmenin, seçmen açısından pek fazla bir karşılığının olmadığı görülüyor. Çünkü; seçmen o sıkıntıyı zaten görüyor ve yaşıyor. Özellikle “kararsız’’ olarak tanımlanan seçmen, muhalefet partilerinin “elektriğin fiyatın nasıl indireceği” ya da “mazot fiyatlarının nasıl aşağıya çekeceği’’ni duymak istiyor.

NE YAPMALI?

Bu sonuç, muhalefet partilerinin sürekli eleştiren ve şikayet eden bir konumdan çıkıp “çözüm üreten ve çözümü olan’’ bir konuma geçmesi gerektiğini gösteriyor.

Yapılacak şey aslında basit:

Muhalefet Türkiye’nin beş ana sorununu tespit edip çok fazla laf kalabalığı yapmadan kısa ve anlaşılır çözümler önermek ve halkı da buna inandırmak zorunda.

Aksi taktirde, seçmenin tercihini değiştirebilmek zorlaşıyor. Ki; bunu yapılan son araştırmada da görüyoruz. AKP’nin hala yüzde 32 bandında dolaşması, AKP’ye oy veren seçmenin büyük bir çoğunluğunun dikkatinin çekilemediğini gösteriyor.

Bir yorum: ‘AKP’yi küçümsemeyin…’
KRT TV’deki programın ardından karşılaştığım ve fikirlerine önem verdiğim araştırmacı bir dostumla Motto’nun verilerini konuştuk. Araştırmacı dostum, “Bizim elimizde de buna yakın sonuçlar var. AKP bizde de 31 oranında çıkıyor. CHP de 26 – 27 bandında dolaşıyor’ dedi. Ardından ise “Bu sonuçlar sizi şaşırtmasın, 20 yıllık bir iktidar var. İktidar kendisine bir seçmen tabanı yarattı” yorumunu yaptı.

Araştırmacı arkadaşımızın bir tespiti de şuydu:

“Muhalefetin sözcüleri ‘Gitti gidiyor’ havasına kendilerini fazla kaptırıyor ve sanki seçim bitmiş gibi davranıyor. Bu ruh hali doğru değil. Henüz seçim yapılmadı. Kimse erken zafer havasına girmesin. AKP’yi de küçümsemesinler…’’

Arkadaşımın yorumu içinizi karartmasın… Evet; seçimler henüz yapılmadı. AKP araştırmalarda 1. parti görünüyor. Ancak; muhalefet de akılcı yöntemler uygulayacak ve AKP’yi iktidardan gönderecek bir yol haritasını mutlaka ortaya koyacaktır.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.