Milletvekillerinin emekli maaşı hesap şekli değişiyor

Milletvekillerinin emekli maaşı hesap şekli değişiyor
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun kabul ettiği önergeye göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Bakan ve TBMM üyelerinin emekli aylıklarının hesaplanma şekli değişiyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Bakan ve TBMM üyelerinin emekli aylığı Cumhurbaşkanlığı maaşına göre belirlenmekteydi. Ancak bu siyasilerin maaşlarının artması için Cumhurbaşkanının maaşı artırıldığında ülkede büyük bir siyasi fırtına kopmaktaydı.

Yapılan yasal düzenlemeyle, Başbakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Bakan ve TBMM üyelerinin emekli maaşlarının, Cumhurbaşkanı maaşına bağlılığı ortadan kaldırılmaktadır.

Yeni düzenlemeye göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Bakan ve TBMM üyelerinin emekli aylıklarının 126.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacaktır.

Bugün itibariyle bu siyasilerin emekli maaşı 126.000*0,235445 =29 bin 666 TL olacaktır. Temmuzda memur maaş katsayısı uyüzde 40 artarsa bu tutar da yüzde 40 artacaktır.

İşte TBMM Komsiyonunda verilen önerge ve gerekçesi:

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına
Görüşülmekte olan (2/4527) esas numaralı Kanun Teklifi'nin 13'üncü maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
MADDE ...- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 43 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "istek tarihindeki Cumhurbaşkanına ödenmekte olan aylık ödeneğin % 40'ı esas alınarak Cumhurbaşkanına bağlanacak yaşlılık aylığının % 75'i oranında” ibaresi "126.000” gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda” şeklinde, altıncı fıkrasında yer alan "Cumhurbaşkanına ödenmekte olan aylık ödeneğin % 40'ı esas alınarak Cumhurbaşkanına bağlanacak yaşlılık aylığının % 45'i oranında” ibaresi "115.225” gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda” şeklinde, dokuzuncu fıkrada yer alan "Bu madde kapsamında” ibaresi "Birinci fıkra kapsamında” şeklinde ve aynı fıkrada yer alan "ve bu aylıklar” ibaresi "ve bu madde kapsamında bağlanan aylıklar” değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevlerinde bulunanları altıncı fıkra kapsamında yapılacak sigorta primi veya emekli keseneği ile kurum karşılığı hesaplamalarında 9000 ek gösterge rakamı esas alınır.”

Gerekçe: Cumhurbaşkanlığı ödeneğine bağlı olarak belirlenmekte olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Bakan ve TBMM üyelerinin emekli aylıklarının belirlenmesine ilişkin esaslar yeniden tespit edilmekte ve kamu görevlilerinde olduğu gibi gösterge sistemine tabi tutulmaktadır. Ayrıca, Cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevlerinde bulunanların emeklilik işlemlerinin 9000 ek gösterge rakamı esas alınarak gerçekleştirilmesi düzenlenmektedir.
gazetememur.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum