Öğretmenlerin, Eğitim Sendikalarından Beklentileri

İktidar blokunun ideolojik bagajına yakın yetkili eğitim sendikalarının ‘Etkisiz!’, muhalefete yakın eğitim sendikalarının ‘Yetkisiz!’ olduğu çalışma sistemimizde eğitim sendikalarının bu durumda olmasının birçok içsel ve dışsal nedeni konusunda tartışma yürütülebilir.

Bu konunun öğretmenler arasında da sıkça tartışma konusu yapıldığı bilinmektedir. Öğretmenlerin, eğitim sendikalarından beklentileri konusunda, “ Sendika Üyesi Öğretmenlerin Sendikalara Yönelik Algıları ve Sendikalardan Beklentileri” başlıklı araştırma birçok veri sunmaktadır. Hasan Güner BERKANT ve Mustafa GÜL tarafından, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ilindeki devlet okullarında görev yapan sendika üyesi 20 öğretmenle yapılan nitel araştırmaya göre, öğretmenlerin, eğitim sendikalarından çeşitli beklentileri bulunmaktadır. Bu beklentileri şu şekilde sıralayabiliriz;

- Öğretmenler, sendikalardan konferanslar düzenlenmesini istemektedir. Eğitim sendikaları, üyelerin eğitim uzmanları ile daha sık bir araya gelmeleri sağlamalıdır. Ayrıca, sendika yöneticilerinin yine konferanslar kapsamında sendikal çalışmaları üyeleriyle sık sık paylaşarak sendikal bilincin artması sağlanabilir.

-Sendikalar, üyelerinin bazı sosyo-kültürel gereksinim ve beklentilerinin olduğunu belirtmişlerdir, bu nedenle sendikalar bu yönde çeşitli etkinlikler düzenleyebilirler.

-Çalışmada öğretmen görüşlerine göre sendikaların siyasetle ilişkisi olduğu respit edildiğinden, sendikaların çalışmalarının eğitimcilerin mesleki gereksinimlerini esas alarak düzenlenmesi için siyasetin kontrolüne girmeden etkinliklerine devam etmeleri sağlanmalıdır.

-Öğretmenler, sendika üyeliğinin bazı durumlarda ötekileştirmeye neden olabildiğini ifade etmişlerdir. Bu nedenle, sendika yöneticilerinin sendika çeşitliliğini demokrasinin getirdiği bir zenginlik olarak algılayıp, diğer sendikaların üyelerini ötekileştirmemeleri ve çatışma dili yerine uzlaşı dilini kullanmaları önerilebilir. Bu bağlamda sendikalar öğretmenlerin ekonomik, özgürlük ve özlük gibi temel haklarını koruma ve elde etme mücadelesinde ortak hareket edebilmelidirler.

-Çalışmada sendikaların eğitim-öğretim etkinliklerine katkısının az olduğu sonucuna varıldığından, sendikaların üyelerinin özlük, sosyal ve ekonomik haklarının yanı sıra eğitim-öğretime de katkı sağlayacak çalışmaları gündemlerine daha çok almaları sağlanabilir. Bu noktada sendikaların eğitim programlarının hazırlanması sürecinde karar-koordinasyon grubunda rol alırken, kararlarını siyasi ya da ideolojik olmaktan ziyade bilimsel bir zeminde almaları gerekmektedir.

Kuşkusuz bu araştırma genel öğretmen kitlesini yansıtma iddiasında değildir ancak kimi önemli hususları da kayıt altına almıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Abdullah DAMAR Arşivi