Daire başkanlarına, makam ve görev tazminatı kanun teklifi

Daire başkanlarına, makam ve görev tazminatı kanun teklifi
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi. Teklif ile, kamu üniversiteleri bünyesinde daire başkanı olarak görev yapan kişilerin makam/görev tazminatı almaları sağlanarak, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan daire başkanları ile denk konuma getirilmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLÎSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Devlet Memurları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. 
Gereğini saygılarımla arz ederim. 14.10.2022 Av. Mahmut Tanal /İstanbul Milletvekili

GENEL GEREKÇE 

Ülkemizde bulunan kamu üniversitelerinde daire başkanları, dairenin yöneticisi ve temsilcisidir. Dairede çalışan bütün görevliler üzerinde genel yönetim, denetim, iş bölümü yapma, çalışma düzeni kurma, yetiştirme, hizmet içi eğitimi sağlama yetkilerine sahiptir. Daire başkanları, üniversitelerde öğrenci işleri, öğretim, araştırma, inceleme, satın alma, atama, nakil, kültürel etkinlikler, strateji, ihale, maaş, bakım onarım, inşaat iş ve işlemlerinin düzenli ve verimli yürütülmesinde sorumlu kişilerdir. Kamu üniversitelerinde görev yapan daire başkanları, doğrudan üniversitelerin Genel Sekreterliklerine ve Rektörlüğe bağlı olarak çalışmaktadır. 

02.11.2011 tarihli ve 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamuda eşit işe eşit ücret ilkesi gerekçe gösterilerek aynı unvan ve aynı kadroda görev yapan kişilerin farklı ücret almasının önüne geçilmesi öngörüldüğü belirtilmiştir. Bu kapsamda ülkemizde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında daire başkanlığı görevi yapan, aynı unvana sahip daire başkanları makam tazminatına hak kazanmaktadır. Ancak unvanı daire başkanı olmasına karşın kamu üniversiteleri bünyesinde görev yapan daire başkanları makam görev tazminatı alamamaktadır. İşbu durum hukuka ve hakkaniyete aykırıdır. 

Şöyle ki; 

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ 

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun IV Sayılı Makam Tazminatı Cetveli'ne göre birinci dereceli kadroya atanmış olmak şartıyla; Başbakanlık, Bakanlık, Müsteşarlık, Kurum Başkanlığı ve Müstakil Genel Müdürlüklerin merkez teşkilatı Daire Başkam, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Daire Başkanı, kadrolarına atananlar, Millî Eğitim Bakanlığı Grup Başkan, Gelir İdaresi Grup Başkanı, İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Grup Başkanı, Milli Kütüphane Başkan Yardımcısı, Bölge Müdürleri (Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Belediyeler ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlar hariç), Üniversite Genel Sekreterleri, Din İşleri Yüksek Kurulu Sekreteri Diyanet İşleri Başkanlığı Dinî Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü olarak görev yapan kişiler 2000 gösterge rakamı ile hesaplanacak olan tutarda Makam/Görev tazminatı almaya hak kazanacakları belirtilmiştir. Görüldüğü üzere ülkemizde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında daire başkanı olarak görev yapan kişiler makam tazminatı almaya hak kazanırken kamu üniversitelerinde aynı unvanla çalışan daire başkanlarına makam tazminatı alamamaktadır. 

Ülkemizde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan daire başkanları ile kamu üniversiteleri bünyesinde görev yapan daire başkanları aynı unvana sahiptir işleri yapmaktadır. Bununla birlikte kamu üniversitelerinde görev yapan dam harcama/ihale yetkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla kamu üniversitelerinde daire başkanı olarak görev yapan kişilerin ayrıca bir mali sorumluluğu bulunmaktadır. Diğer kamu  kurum ve kuruluşlarında daire başkanı olarak görev yapan kişilere makam tazminatı ödemesi yapılırken kamu üniversiteleri bünyesinde görev yapan daire başkanlarına makam tazminatı ödemesi yapılmaması kabul edilemez niteliktedir. 

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 23. maddesine göre herkesin çalışma, işini özgürce seçme, adil ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı vardır. Herkesin, herhangi bir ayrım gözetmeksizin, eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır. Çalışan herkesin, kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraşır bir yaşam sağlayacak düzeyde, adil ve elverişli ücretlendirmeye hakkı vardır. 

Anayasamızın kanun önünde eşitlik ilkesinin düzenlendiği 10. maddesi: "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetmeksizin kanun önünde eşittir (...) Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde (...) kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar." şeklinde düzenlenmiştir. 

Ülkemizde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan daire başkanları ile kamu üniversitelerinde görev yapan daire başkanları aym unvana sahip olmalarına karşın kamu üniversiteleri bünyesinde görev yapan daire başkanlarının Makam/Görev Tazminatı hak kazanamama ları adaletsizliktir, eşit işe eşit ücret hakkının düzenlendiği İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 23. maddesine, Anayasamızın 10. maddesine aykırıdır. 

Yukarıda açıklanan hususlar ışığında işbu kanun teklifimiz ile de ülkemizde bulunan kamu üniversiteleri bünyesinde daire başkanı olarak görev yapan kişilerin de makam/görev tazminatı almaları sağlanarak, söz konusu kamu üniversitelerinde daire başkanı olarak görev yapan yurttaşlarımızın Anayasamızdan, uluslararası sözleşmelerden doğan haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1 - Maddeyle ülkemizde bulunan kamu üniversiteleri bünyesinde daire başkanı olarak görev yapan Kişilerin de makam tazminatı almaları sağlanarak, söz konusu üniversitelerde daire başkanı olarak görev yapan yurttaşlarımızın Anayasamızdan, uluslararası sözleşmelerden doğan haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. 
MADDE 2 - Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3 - Yürütme maddesidir. 

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun eki IV SAYILI MAKAM TAZMİNATI CETVELÎ'nin 7 numaralı sıra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

Kadro ve Görev Unvanı              Tazminat Göstergeleri :
Birinci dereceli kadroya 
atanmış olmak şartıyla;                   2000
Başbakanlık, Bakanlık, 
Müsteşarlık, Kurum Başkanlığı 
ve Müstakil Genel 
Müdürlüklerin merkez teşkilatı 
Daire Başkanı, Türk İşbirliği ve 
Koordinasyon Ajansı Başkanlığı 
Daire Başkanı,(16) kadrolarına 
atananlar (Bütçe Dairesi Başkam 
dahil). Millî Eğitim Bakanlığı 
Grup Başkam,(15) Gelir İdaresi 
Grup Başkanı, İş Sağlığı ve 
Güvenliği Araştırma ve 
Geliştirme Enstitü

Başkam,(21) Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşaviri, Daire Başkam ve Grup Başkam,(19) 
Milli Kütüphane Başkan 
Yardımcısı,(1) Bölge Müdürleri 
(Kamu İktisadi Teşebbüsleri, 
Belediyeler ve bunlara bağlı 
kurum ve kuruluşlar hariç), 
(...)(12) Üniversite Genel 
Sekreterleri, Din İşleri Yüksek 
Kurulu Sekreteri(23) Diyanet 
İşleri Başkanlığı Dinî Yüksek 
İhtisas Merkezi Müdürü, 
Üniversiteler Bünyesinde Görev 
Yapan Daire Başkanları 


MADDE 2 - Bu Kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. MADDE 3 - Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkam yürütür.

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.