İtfaiye personeline 'İtfaiye Hizmetleri Sınıfı' kanun teklifi

İtfaiye personeline 'İtfaiye Hizmetleri Sınıfı' kanun teklifi
Devlet Memurları Kanunu, Belediye Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi

Teklif ile, Devlet Memurları Kanunu'nda 'İtfaiye Hizmetleri Sınıfı' tanımlanarak itfaiye hizmetlerinde çalışanların memur statüsü kazanmaları ve özlük haklarının yükseltilmesi öngörülmektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Devlet Memurları Kanunu, Belediye Kanunu Ve Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanımunda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte yer almaktadır. 
Gereğini arz ederim, 4/10/2022 İsmail Koncuk / Adana Milletvekili

GEREKÇE 

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ
Teknik Meslek Liselerinin yanı sıra 30'a yakın fakültede eğitimi verilen itfaiyecilik, mevzuatta "meslek sınıfı" olarak tanımlanmıyor. Bu da bu meslek gurubunda çalışanların yıpranma payından tutun da meslek hastalığına kadar tüm özlük haklarım etkiliyor. 

Yaklaşık 10 yıl önce "Genel İdare Hizmetler Sınıfına" geçmelerine rağmen sorunlarının çözülmesine katkı sağlamıyor, sorunlannm çözümü için ayrı bir meslek sımfı olarak nitelendirilmelidir 

İtfaiye memurlarının meslek sımf sorununu ortadan kaldırmak adına belediyelerde çalışan itfaiyeciler, Devlet Hava Meydanlarında çalışan itfaiyeciler, ARFF Memurları ve Orman Bakanlıgmda çalışan orman itfaiye çalışanları için itfaiye Unvanlı (İtfaiye Daire Başkam, İtfaiye Müdürü, İtfaiye Şube Müdürü, İtfaiye Amiri, İtfaiye Çavuşu, İtfaiye Eri) memurlarm sımfı "Teknik Hizmetler Sımfı" olmalı ya da "İtfaiye Sımfı", "Afet ve Acil Durumlara Müdahale Sımfı" gibi yeni bir sınıf oluşturulmalıdır. 

İtfaiyecilik meslek olarak kabul edilmediği için çalışanları da özlük haklanna sahip olamamaktadır. Meslek olarak kabul edildiğinde meslek hastalığından faydalanacağı gibi iş güvenliği, özlük hakları ona göre önem kazanacağı gibi yıpranmadan ona göre faydalanacaklar. İtfaiyeciliğin meslek olarak sayılması, mesleklerinin şartların belirlenmesi/iyileştirilmesi ve bir standardın oluşturulması için ilgili kanunda düzenlemeye gidilmesi elzemdir. 

5510 Sayılı Kanun'un 40. Maddesinde yıpranma hakkı alan meslekler ve yıpranma süresi yazmaktadır. 40. Maddenin 15. Bendinde "İtfaiye ve Yangın Söndürme İşlerinde Çalışanlar yıllık 60 gün yıpranma hakkı alır." yazmaktadır. Fakat 05/06/2009 tarih ve 2009/79 sayılı genelgeyle itfaiyecilerin yalnızca yangınlara müdahale ettiği saatler dikkate alınmıştır. 

Türkiye'de itfaiye teşkilatlarımn çoğunluğunda çalışanlarının vardiya sistemi 24 saat iş 48 saat istirahat şeklindedir. Buna bağlı olarak bir itfaiye çalışam aylık olarak diğer kurumlarda çalışan memurlara kıyasla daha fazla saatte çalışmakta ve bu fazlalık maktu mesai ücreti olarak maaşlara yansıtılmaktadır. Maktu Mesai Kanununa göre maktu mesai ücretlerin nüfus yoğunluğuna göre çalışanlara ödenmektedir. Oysa aym işi yapmalarına rağmen ve hatta aylık olarak aym sürede çalışmalarına rağmen maktu mesai ücreti çalışanlar arasında azımsanmayacak kadar farklılık yaratmaktadır. 

Bu Kanun teklifi İtfaiye çahşanlarımn özlük haklannın düzenlenerek iyileştirilmesi için hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇESİ 

MADDE 1- İtfaiye Unvanlı (İtfaiye Daire Başkanı, İtfaiye Müdürü, İtfaiye Şube Müdürü, İtfaiye Amiri, İtfaiye Çavuşu, İtfaiye Eri) memurlan Teknik Hizmetler Smifi içinde yer almalıdır. Teklifimizle bu çerçevede tüm çalışanların İtfaiye Sınıfı kapsamında değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. "İtfaiye Sınıfı", "Afet ve Acil Durumlara Müdahale Sınıfı" gibi yeni bir sımf oluşturulması amaçlanmaktadır. 

MADDE 2- 1. Maddede öngörülen düzenlemeye paralel olarak 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasına (XII) numaralı bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenerek, "XIII- İTFAİYE HİZMETLERİ SINIFI" oluşturulması ve buna bağlı olarak 657 Sayılı Kanunun eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetveline yeni bölüm eklenmesi öngörülmektedir. 

MADDE 3- Eşit işe eşit ücret kapsamında tüm Türkiye'deki itfaiye memurlanmn eşit ücrette maktu mesai ücreti alması amacıyla 5393 sayılı Belediye Kanunun ilgili maddesinde düzenlemeye gidilmesi öngörülmektedir. 

MADDE 4- İtfaiye çalışanlanmn 5510 sayılı Kanunun 40. Maddesinin 15 numaralı Bendinde belirtilen 60 günlük yıpranma hakkından kesintisiz olarak yararlandınimasım ve bu sürenin 90 güne çıkartılması amaçlanmaktadır. 

MADDE 5- Yürürlük maddesi 
MADDE 6- Yürütme maddesi

DEVLET MEMURLARI KANUNU, BELEDİYE KANUNU ÎLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasına (XII) numaralı bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir. 

"XIII- ÎTFAÎYE HİZMETLERİ SINIFI 
Bu sınıf. Belediye İtfaiye Teşkilatında; yangın personeli olarak çalışan itfaiye eri, itfaiye çavuşu, itfaiye amiri, itfaiye şube müdürü, itfaiye müdürü ve itfaiye daire başkamnı kapsar." 
MADDE 2- 657 sayılı Kanunun eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetveline aşağıdaki bölüm eklenmiştir. 
IX-ÎTFAİYE 
hizmetleri SINIFI 
a) Daire 1 4200 
Başkanlan 
b) Kadroları bu 1 3600 
sımfa dâhil olup Daire 2 3000 
Başkanları dışında 3 2400 
kalanlar 4 1800 
5 1200 
6 600 
7 500 
8 450 
MADDE 3- 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 52 nci maddesinin ikinci fıkrasımn üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 
"Belediye itfaiye teşkilâtında fiilen çalışanlara fazla çalışma ücreti olarak, yılı bütçe kanununda belediye nüfusu ölçütü gözetilmeksizin tüm belediyeler için eşit biçimde belirlenen maktu tutar ödenir." 
MADDE 4- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının dördüncü cümlesinde yer alan "(10) numaralı sırasında" ibaresi "(10) ve (15) numaralı sıralannda" şeklinde ve ikinci fıkrasının (13), (14) ve (15) numaralı bendinde yer alan "60" ibaresi "90" şeklinde değiştirilmiştir. 
MADDE 5- Bu Kanunun, 
a) 3 üncü ve 4 üncü maddeleri yayımı tarihini izleyen yılbaşında, 
b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde, 
yürürlüğe girer. 
MADDE 6- Bu Kanım hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.