Kamudaki şeflerin tek umudu Cumhurbaşkanı Erdoğan

Kamudaki şeflerin tek umudu Cumhurbaşkanı Erdoğan
666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede şefler; Amir ve yardımcıları, Zabıta Baş komiseri gibi yönetici kadro içinde belirlenmiştir. Görevde Yükselme Yönetmeliklerinde Şube Müdürü ile birlikte "Yönetim Hizmetleri Grubu" içinde belirlenmiştir. Görevde Yükselme Sınavı ile atanmaktadırlar.

Örneğin Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Şeflik sınavına girebilmeniz için, kurumda toplamda en az 8 yıl görev yapması, bunun en az 3 senesini büroda çalışmış olması ve yüksekokul mezunu olması gerekmektedir. Yazılı ve Sözlü sınavda 70 ve üzeri alması durumunda Şef olarak atanabilmek için tercih yapabilir, tercihlerinden birine yerleşemez ise resen atanır. Şef olarak birimindeki her işten sorumlu olurken VHKİ ya da Memur iken aldığı maaştan 250-300 TL maaşı artar. Büroda çalışma şartını yerine getiremeyen İmam-Hatip ve Müezzinler, Şefler ile birlikte büroda çalışma şartı bulunmayan Şube Müdürlüğüa girebilmektedir ki Şube Müdürlerinin ekseriyeti Şefler dışından alınmıştır. Bu uygulama MEB ve diğer kurumlarda da uygulanmaya başlamıştır. Şef ile Şube Müdürü arasında 2022 yılı Temmuz ayı maaşlarına göre 4 bin ile 4500 TL arasında fark bulunmaktadır. Yani Şef olma şartını taşımayanlar Şeflere amir olarak atanmaktadır. 3600 Ek Gösterge düzenlemesinde de Görevde Yükselme Sınavı ile atanan Yönetim Hizmetleri Grubundan sadece Şefler yararlandırılmamıştır. Ek Gösterge düzenlemesinde 1. dereceye düşen Şef için 2800, Şube Müdürü, İmam, Müezzin, Sayman, Öğretmen, Bekçi vb. Ünvanlar için 3600 Ek Gösterge verilmesi TBMM tarafından karara bağlanmıştır. Yapılan Ek Gösterge düzenlemesi ile Şeflerin emekli aylığı 167 TL artarken, 3600 Ek Gösterge verilenlerin emekli aylığında 2.000 TL artış olacaktır. Emekli ikramiyesinde de Şeflerde 6.000 TL artış olacakken, 3600 Ek Gösterge verilenlerin emekli ikramiyesi 71.000 TL artacaktır.

Aktif görevdeyken de Kamu Şefleri hiçbir ek ödeme alamadığından, yine Öğretmen, Sayman, İmam, Kur’an Kursu Öğreticisi, Müezzin gibi kadrolarda bulunanlar ek ders, mesai, giyim yardımı ve diğer ödemelerle birlikte Şeflerden 1.000-4.000 TL arasında değişen miktarlarda fazla ücret almaktadır.

Şefler, amir konumunda olması ve hiyerarşik yapılanmada Şube Müdüründen sonra gelmesine rağmen, sınavsız atanabileceği belirtilen kadrolardan da düşük maaş almaktadır.
Adalet Bakanlığı bünyesinde bulunan Şeflerin Özel Hizmet Tazminatı 120 iken, diğer kurumlarda çalışan Şeflerin ki 60’tır (geçici 10 puan ile 70) bu da aynı işi yapan Şefler arasında kurum farkından kaynaklanan 2.000 TL maaş farkı demektir.

2 yılda bir yapılan toplu sözleşmeler incelendiğinde son 10 yılda Kamu Şefleri için özlük haklarında hiçbir iyileştirme yapılmadığı aksine var olan haklarından yoksun bırakıldığı görülecektir. Oysa Polis, Hemşire, Bekçi, Sayman, Öğretmen, Din Görevlisi başta olmak üzere neredeyse meslek gruplarının tamamına yakını bu toplu sözleşmelerde yeni haklar elde etmiştir. Bulunduğu birimde her işin sorumluluğu Şefe yüklenmekte, sonuçlandırması istenmekte ve kendisinden hesap sorulmaktadır. Çünkü büroda çalışma şartı bulunan Şefler en az 3 yıl büro tecrübesine sahip tek ünvandır. 
Memleketinden uzak bir yerde görev yapmak durumunda kalan Şefler kurumların konutlarında kirada kalma imkanı da bulamadığından (Şube Müdürü ve üstüne tahsis edildiğinden) aylık 2.000-3.000 TL arası kira ödemesi yapmaktadır.

Kamu Şefleri 7147 Sayılı Kanun Kapsamında Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak KHK ile 3600 Ek Göstergeye dahil edilmeyi bekliyor. 

Bununla birlikte Özel Hizmet Tazminatının bütün kurumlarda eşitlenmesi, bütün Şeflerin Eşit İşe Eşit Ücret ilkesi kapsamında aynı ücreti almaları, 1 ve 2. derece kadroların Şeflere de tahsis edilmesi Kamu şeflerinin talepleri arasında yer almaktadır

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
10 Yorum