Memur Sen'in 3600'ü dava etmesinden bir şey çıkar mı? Şef ve Teknikerlere 3600 ek gösterge verilir mi?

Memur Sen'in 3600'ü dava etmesinden bir şey çıkar mı? Şef ve Teknikerlere 3600 ek gösterge verilir mi?
Memur Sen'e bağlı Enerji Bir Sen, 3600 ek gösterge kanununu dava edeceklerini açıkladı. Açılacak davadan bir şey çıkar mı?

Enerji Bir-Sen Sendikası Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, aynı statüde bulundukları halde sadece sınıfları farklı olduğu için aynı memurlar arasında 12 katı aşan tutarlarda ek gösterge zammı farkı oluştuğunu, bu durumun kabul edilemeyeceğini söyledi.

3.600 ek göstergeden 2 yıllık eğitim, sağlık ve din hizmetlerinde çalışanların yararlanabildiği halde teknik hizmetler sınıfında olanların dışarıda bırakıldığını belirten Tonbul, genel idare hizmetlerinde çalışanlarınsa tümden mağdur edildiğini söyledi. Tonbul ayrıca 600 ek gösterge verilen 2 yıllık teknikerler ile 4 yıllık üniversite mezunu şeflerin sadece 195 lira alabileceğini söyledi. Başkan Tonbul, düzenlemenin memurlar arasında farklılıklara yol açarak Anayasa'nın eşitlik ilkesinin çiğnenmesine yol açtığını belirtti.

Özet olarak şunu söyleyebiliriz.

Bu açıklama çok popülist ve kamuoyunda Memur Sen'e gelebilecek tepkileri azaltmaya yönelik bir açıklamadır.

3600 ek gösterge düzenlemesi Kanunla yapılmıştır. Kanunların iptalini ise Anayasa Mahkemesi görüşmekte ve karara bağlamaktadır. Memur Sen veya kişilerin Anayasa Mahkemesinde dava açma yetkisi bulunmamaktadır. Sadece idare mahkemesinde dava açabilirler, idare mahkemesi, açılacak davada talep edilen Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi bulursa, Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunabilir.

Anayasa Mahkemesine götürülecek bir davadan sonuç alınabilme ihtimali çok zayıftır.

"Şu unvanlardaki 3600 aldı, ama tekniker ve Şef'ler 3600 alamadı, bu da eşitlik ilkesine aykırıdır" şeklindeki bir talep soyut ve genel niteliklidir. Anayasa Mahkemesi bu türden davaları reddetmektedir.

Başkan Tonbul'un bunu bilmemesi mümkün değildir. Ama kendi hizmet kolundaki tekniker ve Şef'lere, "Taleplerinizde yanınızdayım" mesajı verebilmek için bu şekilde bir açıklama yapmaktadır.

Memur Sen veya Enerji Bir Sen çok samimi olsaydı, Kanunun TBMM'de görüşülmesi sırasında onlarca eylem yapmaları gerekirdi, sadece seyirci kalmışlardır.
Gazete Memur

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
20 Yorum